Ukrán válság

Porosenko újabb katonai mozgósításról adott ki rendeletet

A mozgósítás három szakaszból fog állni. Az első január 20-án veszi kezdetét, és 90 napig tart, a második várhatóan áprilisban, és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban, és szintén 20 napig tart majd.

2015.01.14 18:23MTI

Újabb katonai mozgósításról írt alá rendeletet Petro Porosenko ukrán elnök. Ezt maga az államfő jelentette be azon a munkamegbeszélésen, amelyet szerdán a megyei állami hivatalok vezetőivel folytatott.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tájékoztatása szerint a mozgósítás három szakaszból fog állni. Az első január 20-án veszi kezdetét, és 90 napig tart, a második várhatóan áprilisban, és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban, és szintén 20 napig tart majd.

Idén mintegy 200 ezer ukrán állampolgár mozgósítását tervezik, továbbá 40 ezret készülnek behívni rendkívüli katonai szolgálatra.

Tavaly három hullámban mozgósították a hadköteleseket Ukrajnában.

Az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének közlése szerint nem esnek a mozgósítás hatálya alá azok, akik három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek, vagy folyamatosan gondoskodniuk kell munkaképtelen szüleikről. Nem hívják be katonai szolgálatra a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóit vagy tudományos ösztöndíjas gyakornokait sem, valamint a mozgósításnál figyelembe veszik a hadköteles egészségi állapotát.

Porosenko a megyei vezetőkkel folytatott találkozóján bejelentette: úgy döntött, hogy gyásznappá nyilvánítja január 15-ét mindazok emlékére, akiknek "terroristák" oltották ki az életét, külön pedig azok emlékére, akik a Donyeck megyében kedden egy autóbusz ellen végrehajtott rakétatámadás következtében haltak meg. A Volnovaha melletti tragédia halálos áldozatainak száma szerdán 11-re növekedett: egy nő a kórházban belehalt sérüléseibe. A busz utasai közül még 17 sérültet ápolnak kórházban.

A rakétatámadást Kijev szerint kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok hajtották végre, utóbbiak azonban tagadják, hogy közük lenne a tragédiához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.