Lemondott

Olasz sajtó: véget ért Giorgio Napolitano "királysága"

Dicsérettel és kritikával is értékelte az olasz politika és sajtó a szerdán lemondott államfő Giorgio Napolitano kilenc éven át tartó "királyságát".

2015.01.14 15:59MTI

Az elemzők egyetértettek abban, hogy Giorgio Napolitano "erős kezű" elnöki időszaka után nem lesz könnyű hasonló súlyú utódot találni az erős pártok nélkül maradt olasz politikában.

Giorgio királyként búcsúztatta az olasz sajtó Napolitanót. "Akár jó, akár rossz volt Napolitano királysága, ténynek számít, hogy az utóbbi kilenc évben egyedül ő biztosította az olasz politika folytonosságát" - hangoztatta a SkyTg24 olasz hírtelevízió belpolitikai főszerkesztője. Hozzátette: 2006 óta, amikor Napolitanót először elnökké választották, "minden rosszabb lett Olaszországban a politikától a gazdasági mutatókig, ilyen helyzetben nehéz lesz megfelelő utódot találni". Az Ansa hírügynökség elnöki tudósítója szerint Napolitano tekintélye mentette meg az "örökös politikai átmenetben élő" Olaszországot az összeomlástól.

Méltató cikkel köszönte meg a balközép elnök munkáját a balközép La Repubblica. A napilap felidézte az 1925-ben Nápolyban született Giorgio Napolitano politikai életútját az antifasiszta csoportoktól a volt Olasz Kommunista Pártba (PCI) való 1945-ös belépésig, majd a mai olasz balközéphez való csatlakozásig. A La Repubblica ugyanakkor megjegyezte, hogy a 2006-ban államfőnek megválasztott, majd 2013-ban újraválasztott Napolitano köztársasági elnökként sikertelenül küzdött egy új olasz politikai osztály és az európai egyesült államok megteremtése érdekében. Az újság megemlítette, hogy Napolitano a PCI vezetőségi tagjaként az 1956-os magyar forradalom napjaiban Moszkva mellett foglalt állást, de később elismerte tévedését akkori politikai nézeteiért. Elemzők szerint Giorgio Napolitano elnökségének csendesebb első felét 2011-ben követte fordulat, amikor Silvio Berlusconi kormányfőt Mario Montival helyettesítette. Attól kezdve Napolitano egyre szélesebb hatáskörrel ruházta fel az elnöki szerepet. A római Il Messaggero arra emlékeztetett, hogy Napolitano kilenc éven át töretlenül vezette az olasz politikusok népszerűségi listáit.

Napolitano kudarcot vallott - vélte az Il Fatto Quotidiano, amely szerint a Berlusconit Montival, majd Montit 2013-ban Enrico Lettával, Lettát 2014-ben Matteo Renzi kormányfővel váltó Napolitano semmilyen politikai stabilitást nem tudott felmutatni. A kormánycserékkel szorgalmazott reformokból alig valósult meg valami. A napilap szerint a Napolitano-korszak egyetlen eredménye az, hogy 2006 óta majdnem teljesen eltűntek az akkori olasz pártok.



Matteo Renzi köszönetet mondott Giorgio Napolitanónak. A balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) értékelése szerint Napolitano "kősziklaként" emelkedett ki az utóbbi évek olasz politikai hullámaiból. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) megünnepelte "a mindenkori legrosszabb államfő" távozását. A párt szerint a lemondott elnök saját ízlése szerint és alkotmányellenesen alakította az olasz politikát. A pártvezér Beppe Grillo arra emlékeztetett, hogy az M5S 2013-as választási győzelme után Napolitano nem a mozgalmat bízta meg kormányalakítással. Az M5S szerint Napolitanónak le kellene mondania az örökös szenátori tisztségről is. Daniela Santanché, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa szerint Olaszországnak "végre sikerült megszabadulnia Napolitanótól". Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini leszögezte: a következő olasz államfő nem lehet a balközép politikusa. Olyan olasz politikus legyen, aki Brüsszeltől is független - hangoztatta Salvini. Nunzia Di Girolamo, az Új Jobbközép (NCD) politikusa szerint Napolitano politikai űrt hagy maga után, amelyet nem lesz könnyű betölteni. Az olasz pártok egyelőre nem árulták el, kit jelölnek Giorgio Napolitano utódjaként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.