Tele vannak a horvát lapok

Horvát elnökválasztás: a kormányfő még mindig nem gratulált az új elnöknek

Zoran Milanovic horvát szociáldemokrata kormányfő két nappal az elnökválasztás után sem gratulált még Kolinda Grabar-Kitarovicsnak, Horvátország vasárnap megválasztott, jobbközép politikai irányultságú első női államfőjének.

2015.01.13 14:06MTI

A legtöbb újságíró úgy véli, az új elnök nem tud majd konszenzusra jutni a kormánnyal és a miniszterelnökkel, és ha nem is lesznek előre hozott választások, Zoran Milanovic "nem éli túl" az ősszel esedékes parlamenti választásokat.

A Jutarnji List című lap egyik kommentátora azt írta: úgy tűnik, hogy a miniszterelnöknek a politikai életben nem egészen egy éve maradt hátra. A cikk szerint nem kérdéses, hogy Milanovic túléli-e a választásokat, inkább az a kérdés, hogy mint politikai halottnak mit írnak majd a halotti bizonyítványába: azt, hogy elhunyt, mint egy "javíthatatlan kontár", vagy "legalább úgy halt meg, mint egy hős."

Kolinda Grabar-Kitarovic és Zoran Milanovic között nem idillikus a kapcsolat, sőt, ennek pont az ellenkezője igaz - írta a szerző, majd hozzátette: az utolsó időszakban a feszültség majdnem kézzelfogható volt és semmilyen kommunikáció nincs a két politikus között.

A Slobodna Dalmacija című lap arról cikkezett, hogy a szociáldemokraták Ivo Josipovic személyében elvesztették ugyan államfőjüket, de lehet, hogy új vezetőt kap a Horvát Szociáldemokrata Párt (SDP). A lap szerint nem titok, hogy a párton belül nagy a megosztottság és egyre erősebbek azok, akik le akarják váltani Milanovicsot az SDP éléről.

Másrészt sokan attól tartanak, hogy az országon belül felüti a fejét a nacionalizmus. A Jutarnji List egy másik kommentátora arra figyelmeztetett, hogy a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) átlépte a Rubicont. Saját retorikáját tovább radikalizálta - írta a szerző, hozzátéve: a párt elnöke, Tomislav Karamarko a választás éjszakáján megint olyan beszédet mondott, amely nem csak a baloldal, hanem mindenki számára, aki nem a HDZ-re szavazott, sértő és ellenséges volt, miközben hallgatósága a "hazaárulók" szót skandálta.

A szerző szerint egyik politikai blokk sem tekinthető meghatározónak. Ilyen megosztottság mellett, olyan politikusokkal, akik mindezt csak mélyítik, Horvátországra semmi jó nem vár - vélekedett a Jutarnji List kommentátora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.