Párizsi vérengzés

10 ezer katona lepi el Franciaországot

"Francois Hollande államfő felkérte a hadsereget, hogy vegyen részt az ország érzékeny pontjainak a védelmében."

2015.01.12 15:18MTI

Franciaország 10 ezer katonát mozgósít kedd estétől az "ország érzékeny pontjainak" biztosítására a párizsi terrortámadásokat követően Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tájékoztatása szerint.

"Francois Hollande államfő felkérte a hadsereget, hogy vegyen részt az ország érzékeny pontjainak a védelmében" - fogalmazott hétfőn a tárcavezető az elnöki hivatalban tartott belbiztonsági válságtanácskozást követően.

Le Drian szerint "az óriási terrorfenyegettség" mértékéhez megfelelően "valóságos belföldi mozgósítás" kezdődik.

"Ez az első alkalom, hogy az erőinknek ekkora méretű mozgósítására kerül sor az ország teljes területén" - hangsúlyozta a miniszter. Elmondta, hogy a mobilizálás már hétfő reggel megkezdődött, "s az erők nagy professzionalizmusának és nagyon gyors reagálásának köszönhetően folytatódni fog, (a hadsereg) ezzel is hozzájárul" Franciaország biztonságának szavatolásához.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mik számítanak az "ország érzékeny pontjainak", a miniszter azt válaszolta, hogy azt jobb nem nyilvánosságra hozni.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, hogy a 717 zsidó iskola és vallási hely védelmére már hétfőn közel 5 ezer rendőrt és csendőrt rendel ki, akikhez a következő 48 órában a katonák is csatlakoznak. A belügyminiszter ezt annak a kóser boltnak a közelében jelentette be, ahol Amedy Coulibaly, az egyik dzsihadista a pénteki túszejtés során megölte négy zsidó túszát.

Néhány perccel korábban Manuel Valls kormányfő a BFM hírtelevízióban azt mondta, hogy az "üldözés folytatódik", mert a rendőrség feltételezése szerint a három megölt terroristának valószínűleg voltak tettestársaik.

Francois Hollande francia államfő péntek esti beszédében éberségre kérte honfitársait, mert szerinte nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban azzal, hogy a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban pénteken egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő, előző nap pedig egy rendőrnővel végző iszlamista fegyverest.

A három napig tartó merényletekben 17-en haltak meg és húszan sebesültek meg. A támadássorozat óriási összefogást váltott ki az országban: vasárnap közel 4 millióan vettek részt a terrorizmus elleni felvonulásokon, ekkora méretű megmozdulás még soha nem volt Franciaországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.