Párizsi vérengzés

A francia szélsőjobb megpróbálhat politikai tőkét kovácsolni a támadásból

A francia szélsőjobb valószínűleg megpróbál politikai tőkét kovácsolni a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni szerdai terrortámadásból, bár az ilyen horderejű események általában inkább a hatalmon lévő politikusok támogatottságát erősítik.

2015.01.07 18:58MTI

Az Eurasia Group politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői szerint a párizsi vérengzés is alátámasztja a cég azon véleményét, hogy Európában sokkal nagyobb a radikális iszlamista csoportok terrorcselekményeinek kockázata, mint - a Közel-Kelet kivételével - a világon bárhol.

Az Irakban és Szíriában harcoló európaiak nagy száma, valamint a Belgiumban és Franciaországban eddig elkövetett terrortámadások arra vallanak, hogy e probléma egyre intenzívebbé válik.

A szerdai párizsi vérengzés várható rövid távú következményei között lesz a franciaországi pártpolitikai csatározások háttérbe szorulása. A gyászidőszak elmúltával azonban a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen bizonyosan előáll azzal az érvvel, hogy az ő pártja a legalkalmasabb a köztársasági értékek megvédésére - jósolták az Eurasia londoni elemzői.

A ház szakértői szerint ez eredményezheti is Marine Le Pen népszerűségének "mérsékelt" növekedését, ám az ilyen mélyreható, országos jelentőségű események rendszerint a kormányzó erőknek kedveznek.

Az Eurasia Group elemzői azt is valószínűsítik, hogy felhívások hangzanak majd el a francia határellenőrzés erősítésére és a francia állampolgársági politika felülvizsgálatára.

A cég szerint azonban a szerdai párizsi vérengzés után sem várható, hogy Franciaország és Nagy-Britannia újragondolná részvételét az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista terrorcsoport iraki és a szíriai állásai elleni légi hadműveletekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.