Meghalt a tengerbe ugró utas

Kompbaleset: a nem magyar nevű magyarokról nincs hír

A legutolsó adatok szerint az olasz komphajó-balesetnek eddig egyetlen áldozata van, az a görög férfi, aki tengerbe vetette magát feleségével. A hajón sikerült eloltani a tüzet, a vízzel megtelt hajótest viszont megdőlt. Mindenki kihűlt.

2014.12.29 11:15MTI

A görögországi partoknál kigyulladt Norman Atlantic nevű olasz komphajón utazó, illetve dolgozó 478 személy közül egyetlen ember, egy görög utas halt meg. A férfi menekülés közben a hajó fedélzetéről a tengerbe ugrott a feleségével, az asszony túlélte a próbálkozást, a férj azonban a hideg vízben életét veszítette – mondta Sárközy Júlia, a Kossuth Rádió és az MTI római tudósítója hétfőn reggel a 180 percben.

A riporter beszámolója szerint a komp utaslistáján lévő két magyar állampolgár sorsáról egyelőre nincs hír. A két személyről – akiknek a neve egyébként nem magyar – azt sem tudni, hogy valójában a hajón tartózkodtak-e, vagy csak az utaslistán szerepelt a nevük.

MTI/AP/Olasz haditengerészet

Az utasok mentése egész éjszaka folyt. A fedélzeten lévő embereket egyesével emelték fel a helikopterekre, amelyek az utasokat olasz hadihajókra, valamint olasz és más felségjelzésű teherhajókra vitték. A tájékoztatás szerint a hajók az utasok többségét a dél-olaszországi Puglia kikötőjébe viszik, 49-en pedig egy teherszállító hajó fedélzetén Bari felé tartanak. A pugliai kórházak készenlétben várják a többnyire kihűlt utasokat. Hétfő hajnalban az olasz haditengerészet orvoscsoportja is a Norman Atlantic fedélzetére tudott lépni.

Riccardo Rizzotto, az olasz haditengerészet szóvivője elmondta, hogy a komphajóra sikerült rögzíteni a vontatókötelet, de most az utasok mentése az elsődleges cél. A nyílt tengeren hányódó komphajónak albán vagy esetleg olasz kikötőbe vontatásáról később döntenek. A hajón sikerült eloltani a tüzet, a vízzel megtelt hajótest viszont megdőlt.

Az olasz kikötőkbe érkező túlélők és sérültek nemzetiségéről nincsenek még pontos adatok, ahogyan azt sem tudni, kik maradtak a hajó fedélzetén. A komphajón eredetileg 478-an tartózkodtak, ebből 422 volt az utas, 56 pedig a személyzet tagja.

Az olasz komphajó rakodóterében vasárnap hajnalban ütött ki tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen. Mintegy kétszázhúsz jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított.  A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és az Othonoi görög szigettől 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.