Nehéz helyzetben Oroszország

Medvegyev kézi vezérlést helyezett kilátásba

Az orosz kormányfő fordulópontnak és "nem könnyűnek" nevezte az idei évet Oroszország számára. "Lényegében országunk egész történelme két részre osztható: 2014 előttire és 2014 utánira" - mondta.

2014.12.23 16:23MTI

Több területen kézi vezérlést helyezett kilátásba, és a vezető állami posztokon lévő párttagok társadalmi ellenőrzésének erősítését tartotta szükségesnek Dmitrij Medvegyev a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) vezetése előtt kedden mondott beszédében.

Az orosz kormányfő, aki 2012 óra a JeR elnöke, a kézi vezérlésre áttérés szükségességét azzal magyarázta, hogy a kabinetnek "sok nehézségre operatív módon kell reagálnia".

A politikus fordulópontnak és "nem könnyűnek" nevezte az idei évet Oroszország számára. "Lényegében országunk egész történelme két részre osztható: 2014 előttire és 2014 utánira" - mondta.

Medvegyev - utalva a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati büntetőintézkedésekre - nehezményezte, hogy míg 2009-ben Oroszország "a világ segítségével" került ki a mély pénzügyi-gazdasági válságból, most "egy sor külföldi ország azzal foglalkozik, hogy akadályozza az orosz gazdaság növekedését".

A miniszterelnök közölte, hogy a "normális (gazdasági) növekedést" kell kitűzni célként, nem az egy helyben topogást, és "még akkor is, ha valami nem fog sikerülni", előre kell tekinteni. Úgy vélte, hogy az ország vezetése nem tűzhet ki annál "szerényebb feladatokat maga elé, mint a gazdasági visszaesés elkerülése".

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter december elején, még a rubel árfolyamának múlt keddi zuhanása előtt közölte, hogy az orosz gazdaság "nincs recesszióra ítéltetve", és van esély annak megelőzésére.

Medvegyev mint pártelnök és kormányfő az Egységes Oroszország magas állami beosztásban lévő "jelentékeny" tagjai társadalmi ellenőrzési lehetőségeinek bővítéséről beszélt, és közölte, hogy az úgynevezett támogatók tanácsának a munkáját tartalmasabbá kell tenni, azt "újra kell indítani". Úgy vélte, hogy ez lehetővé teszi a pártnak a társadalommal és az Oroszországban egyre népszerűbb nem kormányzati szervezetekkel (NGO) való együttműködését is.

Az orosz kormányfő korábban, 2008 és 2012 között, államfői tisztségében rendszeresen találkozott az állami tisztviselők és a hatalom ellenőrzését komolyan vevő civil szervezetekkel, és az ő idejében hozták létre a Nyitott Kormány nevű kormányzati szervezetet is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.