Találgat a sajtó

Kikre gondolt Ferenc pápa, amikor a kúriát ostorozta?

Az egyházfő erkölcsi megtisztulást sürgetett a Vatikán minisztériumaiként működő egyházi hivatalok tagjaitól többek között azt állítva, hogy a vagyon- és hatalomszerzés betegségében szenvednek.

2014.12.23 15:36MTI

Ferenc pápának a kúriához intézett beszéde címzettjeit találgatta kedden az olasz sajtó.

Ferenc pápa saját egyházi "udvartartásának" összes baját felsorolta. Részletesen taglalta, mi nem tetszik neki a Vatikánban és senkinek sem tett kedvezményt. A kúria összes bűnét nevén nevezte - kommentálta az Europeo című olasz napilap ismert Vatikán-szakértője az egyházfő hétfőn mondott beszédét.

Ferenc pápa az ünnepek előtt a kúria egyházi tagjait fogadva a hagyományos karácsonyi jókívánságok helyett felsorolt 15 lelki betegséget, amelyben szerinte a Vatikánban dolgozó papok szenvednek.

A felsorolásban szerepelt a beképzeltség, önmutogatás, a vagyon- és hatalomszerzési vágy, a másoknak kárt okozó pletykálkodás, a pápai állam falai mögé való túlzott bezárkózás. A kúria főbenjáró bűneinek megjelölésével Ferenc pápa elmondta, hogyan látja a kúriát 21 hónappal a megválasztása után - vélte a HuffingtonPost.it.

A hírportál hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa elődeivel ellentétben papként soha nem tanult Rómában és soha nem dolgozott a Vatikánban. Pápaként szembesült először a pápai állam működésével. Ferenc pápa úgy szállt szembe a korrupt kúriával, ahogyan egykor Szent Ferenc tette - írta a HuffingtonPost.it, amely szerint Ferenc pápa egy lépéssel többet is tett Szent Ferencnél, hiszen egyházfőként ítélte el saját egyháza bűneit.

A La Stampa szerint könnyű kitalálni, kikre gondolt Ferenc pápa, hiszen túlzott részletességgel is fogalmazott. Amikor a hatalom- és vagyon felhalmozásáról beszélt és konkrét utalást tett a túl sok személyes tárggyal költözködő papokra, Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár járt az eszében, aki az utóbbi hónapokban költözött be a Vatikánban építtetett ötszáz négyzetméteres lakosztályába.

Amikor a pápa arról beszélt, hogy a kúria tagjai csak terveznek és könyvelnek, és papokból bürokratákká változtak, az általa kinevezett számos vatikáni bizottság tagjaira is gondolt, akiktől nem csak számokat, lelki fordulatot is vár - vélte a La Stampa.

Ilyen karácsonyi beszédet még egyetlen egy pápától sem kaptunk, de Ferenc pápa a saját egyházát ostorozta, beleértve saját magát is - mondta Giovanni Lajolo bíboros, a vatikáni kormányzóság volt vezetője a Corriere della Serának nyilatkozva.

"Ferenc pápa a Szent Márta-házból tekint a kúriára és nem valami szép látványt lát" - írta a Corriere. A napilap hozzátette: miközben Ferenc pápa népszerűsége egyre nő, egyháza nem tud vele lépést tartani és a kúria részéről nagy az ellenállás az egyházfő tervezte reformokkal szemben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.