A Mudzsahidok iszlamista csoportja robbantott

Robbantások sorozata rázta meg az indiai fővárost: legalább tíz halott

Robbantások sorozata rázta meg szombaton az indiai fővárost; legalább tíz ember meghalt és több mint negyven megsebesült - közölte a rendőrség.

2008.09.13 17:56MTI

Rendőrségi források szerint legkevesebb öt pokolgép lépett működésbe alig néhány perc eltéréssel Újdelhi központjában, három zsúfolt üzleti negyedben. Két másik, kis hatóerejű robbanószerkezetet is találtak, de ezeket még idejében sikerült hatástalanítani. A robbantások elkövetőjeként állítólag az Indiai Mudzsahidok iszlamista csoport jelentkezett, amely az utóbbi hónapokban már több hasonló sorozatos robbantást is magára vállalt.

A rendőrség és szemtanúk egyaránt arról számoltak be, hogy a pokolgépeket szemetesládákban rejtették el. Kettőt a főváros szívében lévő, üzleteinek és éttermeinek köszönhetően a turisták körében is népszerű Connaught téren és környékén, egy parkban és egy metróbejárat közelében, a többit bevásárlóktól nyüzsgő piacokon a központ más részein. "A robbanásokat pokolgép okozta" - jelentette be Rádzsán Bhagat, az újdelhi rendőrség szóvivője.

Hozzátette, hogy a merényletsorozatot nyilvánvalóan összehangoltan követték el, további részleteket a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva egyelőre nem közölt. A tíz halálos áldozatról és a több mint negyven sebesültről Y. S. Daval rendőrfőnök számolt be újságíróknak, de helyi televíziók 18 halottról és 70 kórházba szállított sebesültről tudnak. A CNN-IBN helyi televízió szerint az Indiai Mudzsahidok iszlamista sejt követte el a merényletsorozatot. A tévé nem sokkal a robbantások előtt kapott egy e-mailt, amelyben az állt, hogy "Allah nevében, az Indiai Mudzsahidok ismét visszavágnak. Tegyetek, amit akartok. Állítsatok meg minket, ha tudtok."

Az iszlamista csoport májusban hallatott magáról először, amikor magára vállalta a nyugat-indiai Dzsaipurban elkövetett robbantássorozatot, amelynek 61 halálos áldozata volt. Az Indiai Mudzsahidok jelentkeztek a Gudzsarát szövetségi államban júliusban végrehatott sorozatos robbantások elkövetőjeként is. A merényletekben legalább 45 ember vesztette életét. A rendőrség szerint az Indiai Mudzsahidok a betiltott Indiai Diákok Iszlám Mozgalma elnevezésű szervezetből nőtt ki, s valószínűleg a szomszédos Pakisztánban és Bangladesben működő fegyveres csoportoktól kap támogatást és kiképzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.