A karácsony szerényebb ünneplését szorgalmazta

Ferenc pápa a római Spanyol-lépcsőnél imádkozott a szeplőtelen fogantatás ünnepén

A karácsony szerényebb ünneplését szorgalmazta Ferenc pápa hétfőn a római Spanyol-lépcsőnél, ahol a szeplőtelen fogantatás ünnepnapján virágot helyezett el Szűz Mária itt található szobránál.

2014.12.08 18:46MTI

Ferenc pápa szokása szerint népes kíséret nélkül, egy Ford Focus típusú gépkocsival hagyta el a Vatikánt. Először a Santa Maria Maggiore bazilikába ment imádkozni, majd Róma központjába, ahol a Spanyol-lépcsőnél álló Szűz Mária szobornál hatalmas tömeg várta az egyházfőt: hívők, turisták és a karácsonyi vásárlást megszakító rómaiak.

Ferenc pápa virágot helyezett el a szobornál és Szűz Mária oltalmába ajánlotta a családokat, Róma városát és az egész világot. A pápa imájában arra kérte Szűz Máriát, szabadítsa meg az emberiséget lelki és anyagi rabszolgaságától.

Beszéde végén Ferenc pápa száz kerekes székben ülő beteget köszöntött, akik miatta mentek a Spanyol-lépcsőhöz. Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának dogmáját IX. Pius hirdette ki 1854. december 8-án.

Az egyházi ünnep Olaszországban munkaszüneti nap. 1958 óta a mindenkori pápa a szeplőtelen fogantatás ünnepén minden évben virágot helyez el a Spanyol-lépcsőnél levő szobornál. Magyarországon 1947-ben törölték a piros betűs ünnepek közül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.