Maratoni táv

Európa leghosszabb földalatti vonatalagútja

Nagy-Britanniában építik, már 2009 óta, és még nincs kész; viszont már most nagyon látványos.

2014.12.08 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Crossrail Limited

A londoni Crossrail vasúti rendszer - jelenleg Európa legnagyobb építési projektje -, részben a föld alatt fut, mégpedig abból a célból, hogy összekösse a belső, sűrűn lakott kerületeket a brit főváros külső részeivel. Tervek szerint 2018-ban helyezik üzembe, azaz több mint 9 évnyi építkezést követően adják majd át az utazóközönségnek.

A 2009-ben megkezdett építkezés összesen 26 mérföld (41,6 kilométer) hosszan fúr a föld alatt; ebből már 23 mérföld készült el. Ennek apropójából jó néhány látványos képet adott közre a projekt mögött álló Crossrail Limited, melyeket erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

Amint átadják a forgalomnak a vasúti pályát, jelentősen le fogja csökkenteni az utazási időt, és becslések szerint összesen mintegy 200 milliónyi utast fog kiszolgálni. A kibányászott anyag eddigre már jó messzire kerül eredeti helyétől - mintegy 600 hektárnyi természetvédelmi területet hoznak létre belőle.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.