Ukrán válság

Veszélyben érzik magukat a donyecki lengyelek

A lengyel külügyi tárca már kedd este megismételte a Donyec-medencében tartózkodó lengyel állampolgárokhoz intézett felhívását, hogy hagyják el a háborús műveletek által veszélyeztetett területet.

2014.12.04 14:28MTI

A lengyel külügyminisztérium határozottan elítéli a donyecki orosz szakadárok által elkövetett erőszakot, melynek következtében életét vesztette egy, a kelet-ukrajnai városban letelepedett lengyel állampolgár - áll a tárca által csütörtökön kiadott nyilatkozatban.

A nyolcvanas évek végétől Donyeckben élő, családot is ott alapító Kazimierz Wrobel autója hétfőn szakadárokat szállító személykocsival ütközött. Ezután veszekedés tört ki, amelynek során a lengyelt meglőtték. Egy harkivi kórházba került, ahol szerdán este elhunyt - írta a lengyel sajtó.

A Varsóban kiadott nyilatkozatban a külügyminisztérium leszögezte, hogy a történtek "a szakadárok által elkövetett jogtalanságok és erőszakos cselekmények sorozatába" illeszkednek. A dokumentum az eset objektív kivizsgálását, a tettesek elítélését sürgeti, hozzátéve, hogy Lengyelország a kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldását támogatja. A nyilatkozat a kelet-ukrajnai felek között szeptemberben kötött minszki megállapodások betartására is felszólít.

A lengyel külügyi tárca már kedd este megismételte a Donyec-medencében tartózkodó lengyel állampolgárokhoz intézett felhívását, hogy hagyják el a háborús műveletek által veszélyeztetett területet, és a térségben működő diplomáciai képviseletek segítségét is felajánlotta.

A minisztérium információi szerint jelenleg a Donyec-medencében néhány tucat lengyel állampolgár tartózkodhat. A térségben ugyanakkor több ezer főnyi lengyel kisebbség is él.

Az onet.pl hírportál azt jelentette, hogy a donyec-medencei lengyelek nemrégen "drámai hangú" felhívást intéztek a lengyel szenátusnak a határon túl élőkkel foglalkozó bizottságához. Ebben azt kérték, hogy telepítsék át Lengyelországba azt a száz személyt, akik úgynevezett Lengyel Kártyával (a magyarigazolványhoz hasonló, különleges jogokkal és kedvezményekkel járó okmánnyal) rendelkeznek. Ezt az erre vonatkozó lengyel kormányrendelet lehetővé is tenné.

A hírportál ismertette a lengyel külügyminisztérium adatait is, amelyek szerint a fegyveres konfliktus által veszélyeztetett területet már elhagyta az ottani lengyelek kétharmada, továbbá nő a vízumkérvények, a Lengyel Kártyáért folyamodók és a menekültstátus iránt érdeklődők száma. Az onet.pl Artur Nowak-Far külügyminiszter-helyettest is idézte, aki szerint mindazonáltal a menekültek befogadása az adott helyzetben elsősorban az ukrán állam feladata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.