NATO-külügyminiszterek

Január 1-jén indul az új afganisztáni misszió

A jelenlegi nemzetközi művelet, az ISAF mandátuma az év végén lejár.

2014.12.03 06:52MTI
NATO

Meghozták a hivatalos döntést a NATO tagállamai és a küldetésben résztvevő további 14 ország, így 2015. január 1-jén elindulhat az "Eltökélt Támogatás" kódnevű nemzetközi misszió Afganisztánban - jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden.

A jelenlegi nemzetközi művelet, az ISAF mandátuma az év végén lejár.

Stoltenberg nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy az új misszió immár nem teljesít harci feladatokat. A 12 ezer fősre tervezett nemzetközi kontingens tanácsadással, képzéssel, támogatással segíti majd az afgán fegyveres erőket.

A norvég főtitkár megjegyezte, hogy Afganisztán immár nem a nemzetközi terroristák búvóhelye, 350 ezer katona és rendőr szolgálja a biztonságot, ám a reformokat folytatni kell.

"Az afgán népnek most esélye van egy jobb jövőre, amiről saját maguk dönthetnek" - hangoztatta Jens Stoltenberg, aki emlékeztetett, hogy a misszió csak egy része a Kabulnak nyújtott támogatásnak, a szövetség az afgán védelmi erő finanszírozásából is részt vállal.

A sajtótájékoztatón Asraf Gáni afgán elnök mérföldkőnek nevezte a döntést, amellyel új szakaszba lép országa és a NATO partnersége.

Az afgán államfő egyúttal megragadta az alkalmat, hogy tisztelegjen azok előtt, akik áldozatot hoztak Afganisztánért és Afganisztánban, akik megsebesültek, életüket vesztették vagy veteránként hordozzák magukkal a nyomot, amelyet Afganisztán hagyott bennük.

A mi békénk és biztonságunk a globális békét és biztonságot is szolgálja - hangsúlyozta Gáni.

Az afgán elnök kijelentette, hogy a kabuli nemzeti egységkormány elkötelezett a reformok mellett, és elszánt, hogy tartani tudja az elmúlt két hónap intézkedéseinek tempóját.

"Nem akarunk terhet jelenteni a nemzetközi közösségnek. Mi, afgán vezetők vagyunk felelősek a sorsunkért" - fogalmazott az államfő, aki azt is közölte: országa nem akar helyettesítő háborúk és képzeletbeli eszmék összecsapásának helyszíne lenni. "Nem akarom gyermekek megnyomorított holttestét tartani a karjaimban. Nem akarok részvétnyilvánító telefonhívásokat bonyolítani gyászoló családokkal" - magyarázta Asraf Gáni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.