Hongkongi diáktüntetések

Feladják magukat a Foglald el a központot! mozgalom alapítói

Önként feladja magát a rendőrségen a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom három alapítója, ezzel szimbolikusan a törvény előtt is vállalva a felelősséget a 65 napja tartó területfoglalás következményeiért.

2014.12.02 18:24MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Az 50 éves Benny Taj, jogász, egyetemi docens, Csu Jiu-ming 70 éves baptista lelkész és Csan Kin-man 55 éves szociológus, a Demokrata Párt tagja sajtótájékoztatón jelentették be, hogy szerdán, helyi idő szerint délután három órakor fognak megjelenni a rendőrségen.

Egyúttal arra szólították fel a tüntető diákokat, hogy hagyják el területfoglalásaik megmaradt helyszíneit. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a három alapító felhívását követik-e a tüntetésekhez korábban csatlakozott diákszervezetek.

Előzőleg, hétfőn egy ismert helyi diákvezető, és két társa éhségsztrájkot hirdetett, hogy nyomást gyakoroljon a pekingi vezetésre. Benny Taj és két társa megfogalmazása szerint nem a "gyávaságukat" fejezi ki az, hogy feladják magukat, hanem a bátorságukat; az nem a kudarc elismerése, hanem a kormányzat közönye elleni "panasz".

A területfoglalók biztonságáért, eredeti szándékuk békés voltának kifejezéseként együttesen arra sürgették a diákokat, hogy vonuljanak vissza, de gyökereztessék meg elkötelezettségüket az "esernyős mozgalom" kiterjesztése érdekében.

Közlése szerint mozgalmuk a jövőben elsősorban bíróság előtt és emberi jogi tájékoztató programok szervezésével képviseli majd célkitűzését. Csu könnyek között kérte a diákokat, "pihenjenek" és csatlakozzanak a demokráciához vezető "hosszabb úthoz".

Az elmúlt két hónapban "fáradhatatlanul" küzdő fiatalokat arra bíztatta, "gyűjtsenek erőt a (további) harchoz". A 2013 elején alapított mozgalom annak elérését tűzte ki célul, hogy az általános választójog korlátozott érvényesítésének lehetőségét a 2017-es kormányzóválasztás idejére tovább bővítsék, elérjék, hogy a tervvel ellentétben, szabadon és nyíltan választhassák meg a jelölteket.

Az elképzelésekhez csatlakozott diákszervezetek e célt magukévá téve - mivel a kérdésben Hongkong vezetése nem mutatott kompromisszumra lehetőséget - szeptember végén megkezdték a város három részére kiterjedő területfoglalást.

A különleges közigazgatási övezet kormányzata arra hivatkozott, hogy az alaptörvény és a kínai törvényhozás vonatkozó döntése a demokrácia kiszélesítésének fokozatosságát biztosítja, vagyis 2017-ben első ízben minden választópolgár szavazhat ugyan, de a 2-3 jelölt személyét egy jelölőbizottság fogja jóváhagyni.

A területfoglalók támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint az elmúlt két hétben meredeken visszaesett, a résztvevők száma jelentősen csökkent.

Miután a hatóságok bírói döntés alapján megkezdték egyes utak szabaddá tételét, vasárnapra virradó éjjel tüntető diákok százai összecsaptak a rendőrséggel. Legalább negyvenen megsérültek, mintegy húsz embert őrizetbe vettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.