Déli Áramlat

A Gazprom nem engedi, hogy Kijev kulcsszerepet kapjon az orosz gázszállításban

Lengyel szakértő szerint fehérorosz és lengyel területen át is megkerülheti Ukrajnát a Gazprom.

2014.12.02 13:05MTI

A Gazprom nem törődik bele, hogy a Déli Áramlat csődje után Kijev kulcsszerepet játsszon a nyugati irányú orosz gázszállításban, az orosz földgáz fehérorosz és lengyel területen át is megkerülheti Ukrajnát - írta kedden a defence24.pl lengyel biztonságpolitikai portál.

A honlap Piotr Maciazek neves energiabiztonsági és biztonságpolitikai szakértő elemzését közölte, amely szerint a gázvezeték építésének törökországi irányú folytatása mellett az is elképzelhető, hogy Oroszország Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül szállítana gázt Szlovákiába és Magyarországra.

Erre az Oroszországot Németországgal lengyel területen keresztül összekötő - már meglévő - Jamal gázvezeték egy újabb, Jamal 2-nek nevezett elágazását kiépítve kerülne sor. Maciazek szerint a Jamal 2 koncepcióját október elejétől több alkalommal is tárgyalhatták lengyel-fehérorosz, valamint lengyel-orosz gazdaságpolitikai és diplomáciai találkozókon.

A szakértő úgy véli, hogy bár Varsó egyelőre nem mutatott érdeklődést a Jamal 2 fenti koncepciója iránt, de a Gazprom felajánlhatná a Jamal 2 kiépítését Németország felé.

Ehhez a megoldáshoz vélhetően Németország is politikai támogatást adna, mindenekelőtt a Szociáldemokrata Párt és Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter személyében - írta a lengyel honlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.