Kiengedték

Szabadlábon a rákos Seselj, kiakadtak a horvátok és a bosnyákok

Heves vitát váltott ki Horvátországban a háborús bűnök miatt elítélt szerb ultranacionalista politikus, Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezése a hágai börtönből.

2014.11.14 16:45MTI
Fotó: Facebook/Vojislav SESELJ

Seseljt rákbetegsége miatt engedte ki ideiglenesen börtönéből a Nemzetközi Törvényszék, hogy hazájában kezeltesse magát.

Orsat Miljenic horvát igazságügy-miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: Horvátország ahhoz köti a szerb EU-csatlakozás jóváhagyását, hogy Szerbiában vádat emelnek-e minden háborús bűnös ellen, és a perek milyen ítéletekkel végződnek.

"Ez a kötelességünk, és minden kormánynak tartania kell magát hozzá. Szerbiának is teljesíteni kell azokat a feltételeket, amelyeket velünk szemben támasztottak" - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: "Nem akarjuk rontani a két ország kapcsolatát, de kénytelenek vagyunk reagálni. Még nem tudjuk, milyen konkrét intézkedéseket vezetünk be, de nem fogunk engedni Belgrádnak a tárgyalási folyamatban".

Ivo Josipovic horvát elnök sokkal visszafogottabban nyilatkozott. Szerinte Horvátország és Szerbia között a nyitott kérdésekre már léteznek mechanizmusok, amelyeket eddig is alkalmaztak, mégpedig a döntőbírósági eljárás és a nemzetközi bíróság.

Az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) csalódottságának adott hangot Seselj kiengedése miatt.

Gordan Jandrokovic volt külügyminiszter, jelenlegi HDZ-s parlamenti képviselő túlságosan "langyosnak" ítélte Josipovic reakcióját. Szerinte Horvátország Seselj politikájának áldozata, ezért nem hagyhatja szó nélkül az ügyet. Úgy vélte, hogy Zágráb hibás politikát folytat Belgráddal szemben.

A HDZ azt várja Belgrádtól, hogy nyilvánítsa ki, végleg lemondott "Nagy-Szerbia" politikájáról - írta a zágrábi lap.

A Jutarnji List emlékeztetett: az Európai Unió diplomatái figyelmeztették Horvátországot, hogy aláírt egy egyezményt, amely szerint nem próbálja meg szomszédjait hátráltatni a csatlakozásban. A horvát nyilatkozatokra utalva felhívják a figyelmet arra, hogy minden változás Horvátország és Szerbia viszonyában a várttal ellentétes hatást válthat ki. Főleg annak tükrében, hogy Szlovénia hasonló nyomást gyakorolt Horvátországra a csatlakozás előtt, és hogy Horvátország egyfajta hídként szeretne működni a jövőben az EU és a Nyugat-Balkán között.

A boszniai háború áldozatainak egyesületei is tiltakoztak Seselj kiengedése miatt - írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap pénteken.

Tizenegy egyesület képviselői fordultak a nyilvánossághoz, hogy elkeseredettségüknek adjanak hangot a hágai intézkedés miatt. Egyúttal levelet küldtek az illetékeseknek, köztük Theodor Meronnak, a hágai törvényszék elnökének.

Munira Subasic, a Srebrenicai Anyák Egyesületének elnöke "mély keserűségének" adott hangot. Úgy vélte, hogy már senkit sem érdekelnek az áldozatok, csak a bűnösök. Seselj elengedése szerinte azt jelenti, hogy Európa és a világ a bűnösöket tekinti áldozatoknak.

Murat Tiharovic, az Áldozatok és Szemtanúk Egyesületének elnöke a hágai törvényszék elnökét tette felelőssé Seselj elengedéséért. Úgy vélte, ezzel a döntéssel a NT minden jót elrontott, amit eddig tett. Felhívta a törvényszék figyelmét, az a kötelessége, hogy igazságot szolgáltasson a boszniai áldozatoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.