Terrorizmus melegágyban

Egyiptomban megint elszabadult a pokol

Szélsőségesek rendőrökkel és katonákkal végeztek Egyiptomban, hangbomba okozta pánik volt a kairói metróban.

2014.11.13 15:37MTI

Szélsőséges fegyveresek megöltek két rendőrt és három katonát Egyiptomban, a Sínai-félsziget északkeleti részén csütörtökön, míg a kairói metróban egy hanggránát robbant, és a detonáció okozta pánikban legkevesebb tizenhat utas megsérült.

Az an-Níl egyiptomi hírtévé jelentése szerint metró éppen kihajtott a főváros északkeleti részén található Helméjet ez-Zejtún állomásról, amikor a házi készítésű bomba felrobbant. A metróvezető azonnal megállította a járművet és kinyitotta az ajtókat. A sérülések akkor történtek, amikor a megrémült utasok kiözönlöttek a zsúfolt vagonból a peronon kívüli területre.

Az iszlamista Mohamed Murszi államfő tavalyi megbuktatása óta számos alkalommal követtek el kisebb-nagyobb robbantásos merényletet az ország metró- és vasútvonalain. A házi készítésű pokolgépeket gyakran a vagonokon helyezik el, az így okozott detonációk nem egyszer oltottak ki emberéletet.

Szerdán két robbantás közel két órára leállította a vasúti forgalmat. Az első a Nílus-deltában, Zagazig és Manszúra városok között húzódó síneket rongálta meg, a második pokolgép a javítómunkálatok alatt lépett működésbe, személyi sérülést azonban egyik sem okozott.

Ugyancsak szerdán a kairói körgyűrűn repült levegőbe egy robbanószerkezet, amelyet két ember szállított egy motorkerékpárral. Az egyik utas a helyszínen meghalt, a másik megpróbált elmenekülni, de a biztonsági erők járőreinek sikerült őt elfognia.

Eközben szélsőséges fegyveresek megöltek öt rendőrt és katonát a Sínai-félsziget északkeleti részén, a Gázai övezet melletti határvidéken.

Hivatalos források szerint az egyik esetben az elkövetők Sejk-Zuvejid település közelében úttorlaszokkal megállásra kényszerítettek egy katonákat szállító teherautót, amelyből három embert kirángattak, majd a helyszínen agyonlőtték őket. Egy másik támadásban két rendőrt szállítottak ki járművükből Rafah határváros környékén. A fegyveresek velük is azonnal végeztek.

Sajtóértesülések szerint az áldozatok szabadságon voltak, civil ruhát viseltek.

Murszi elmozdítása óta tovább fokozódott a különböző terrorcsoportok jelenléte Egyiptomban, amelyek tevékenységeinek célpontjában legtöbbször a biztonsági erők tagjai állnak. Az utóbbi hónapok legvéresebb merényletét október 24-én hajtották végre a Gázai övezettel határos régióban. A támadásban harmincegy katona vesztette életét, és több tucat súlyosan megsebesült.

A félsziget déli részén található idegenforgalmi központokra mindazonáltal nem terjed ki az észak-sínai régiókban aktív dzsihadisták tevékenysége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.