Látszólagos tűzszünet

Aligha szigorítja tovább az EU a Moszkva elleni szankciókat

Bár újabban ismét orosz hadoszlopok ukrajnai feltűnéséről érkeznek hírek, és az EBESZ "egyre inkább látszólagosnak" minősíti az ukrajnai tűzszünetet.

2014.11.12 19:41MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Aligha döntenek jövő hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok külügyminiszterei az Oroszországgal szembeni szankciók szigorításáról - mondták szerdán uniós diplomáciai források annak ellenére, hogy újabban ismét orosz hadoszlopok ukrajnai feltűnéséről érkeznek hírek, és az EBESZ "egyre inkább látszólagosnak" minősíti az ukrajnai tűzszünetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint szerda este rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a kelet-ukrajnai helyzetet az orosz hadoszlopok behatolásáról szóló hírek tükrében.

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára Brüsszelben újságírók előtt azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet "egyre inkább látszólagossá" válik, és felhívta a figyelmet a konfliktus továbbterjedésének veszélyére.

Az EU-országok külügyminiszterei előre beütemezett megbeszélést tartanak a jövő hétfőn Brüsszelben. A találkozón - vélekedtek uniós diplomaták - nyilvánvalóan szó lesz ugyan Ukrajnáról, de nincs az asztalon Oroszország ellen irányuló, előkészített szankciószigorítási tervezet.

Szerdán több európai szervezet vezető politikusa folytatott egymással Brüsszelben egyeztetést - az eredeti célkitűzések és a program szerint nem kifejezetten az ukrajnai helyzet miatt, hanem annak kapcsán, hogy csütörtökön Belgium veszi át a strasbourgi székhelyű Európa Tanács külügyminiszteri bizottságának soros elnöki tisztségét.

Ebből az alkalomból érkezett Brüsszelbe Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, aki azonban nem csupán Didier Reynders belga külügyminiszterrel, hanem Federica Mogherinivel, az Európai Unió újonnan kinevezett kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével is tanácskozott.

Rajtuk kívül Zannier, az EBESZ vezető tisztségviselője szintén megjelent a belga fővárosban, és bekapcsolódott a megbeszélésekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.