Közös karib-tengeri gyakorlat?

Oroszország hajórajt, katonai repülőgépeket küld Venezuelába

Oroszország hadihajórajt, valamint nagy hatótávolságú járőröző repülőgépeket küld Venezuelába egy novemberi közös karib-tengeri gyakorlat céljából - erősítették meg Moszkvában.

2008.09.09 08:18MTI

Az Egyesült Államok politikájával élesen szemben álló Venezuela a múlt hét végén jelentette be az Oroszországgal tervezett közös gyakorlatot, amelyet Andrej Nyesztyerenko orosz külügyminisztériumi szóvivő hétfőn megerősített. A moszkvai bejelentés olyan időszakban történt, amikor az orosz-amerikai viszonyt igen megterhelte, hogy a közelmúltban Grúziának segélyt szállító NATO-hadihajók érkeztek a Fekete-tengerre, azaz az orosz partok közelébe. 

Moszkva emiatt az elmúlt hetekben többször tiltakozott. Nyesztyerenko egy hétfői tájékoztatón mindazonáltal azt hangoztatta, hogy a karib-tengeri gyakorlatot már korábban elhatározták, vagyis nincs köze a Kaukázusban zajló eseményekhez, az ottani politikai helyzethez. Az orosz északi flotta parancsnoksága szerint a Nagy Péter atommeghajtású cirkáló - amely hagyományos és atomtöltettel felszerelt rakéták hordozására egyaránt alkalmas -, és három másik orosz hadihajó vesz majd részt a gyakorlaton. 

Az orosz külügyi szóvivő nem fedte fel, hogy Moszkva ezenkívül milyen repülőgépeket küld Venezuelába, mindössze annyit árult el, hogy azok átmenetileg egy ottani légitámaszponton fognak állomásozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.