A támadásban 21-en meghaltak, 23-an megsebesültek

A Srí Lanka-i légierő lelőtte a tamil lázadók egyik repülőgépét

A Srí Lanka-i hadsereg vadászgépei kedden lelőtték a tamil lázadók egyik repülőgépét, első sikerüket aratva ezzel a felkelők kezdetleges légiereje ellen.

2008.09.09 07:25MTI

A hadsereg közlése szerint a lázadók hajnalban előbb tüzérségi és gyalogsági támadást indítottak az északi országrészben fekvő Vavanija város katonai támaszpontja ellen, majd két repülőgépről bombázni kezdték a bázis repülőterét. A hadsereg MiG típusú vadászgépeket küldött a támadó gépek elfogására, s ezek lelőtték a lázadók egyik légi járművét. A colombói védelmi minisztérium közlése szerint 21 ember - a tamil lázadók tíz fegyverese, a kormányhadsereg tíz katonája és egy rendőr - életét vesztette a csatározásban. 

További tizenöt katona és nyolc rendőr megsebesült. A tamil felkelők 2007 márciusában hajtották végre első légicsapásukat egy kis légcsavaros géppel a kormányerők ellen. Bár az ilyen támadásokkal ritkán okoztak komolyabb károkat, a repülőgépek új fegyvert adtak a lázadók kezébe, a kormányhadsereget pedig fölöttébb zavarta, hogy nem tudta megállítani sorozatos bevetésüket. 

Katonai elemzők becslése szerint a tamil felkelők légi arzenálja összesen négy repülőgépből állhatott, amelyeket vagy darabokra szedve hajóval csempésztek be a szigetországba, vagy a katonai radarberendezések korlátait kihasználva, alacsonyan repülve vittek be Srí Lankára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.