Ágyúkkal, katonákkal

Kijev: Oroszország újabb harckocsikat "dobott át" Ukrajnába

Előző nap 32 harckocsi és 16 ágyú és 30, katonákat és lőszereket, valamint három, rádiólokációs eszközöket szállító Kamaz teherautó lépte át az ukrán határt Oroszország felől.

2014.11.07 15:51MTI

Oroszországból újabb harci járművek érkeztek az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területekre - közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő közlése szerint előző nap 32 harckocsi és 16 ágyú és 30, katonákat és lőszereket, valamint három, rádiólokációs eszközöket szállító Kamaz teherautó lépte át az ukrán határt Oroszország felől.

A szóvivő értesülései alapján a rádiólokációs eszközöket szállító teherautók a Luhanszktól nem messze lévő Izvarine településnél léptek be Ukrajna területére egy konvoj részeként. A harckocsikat, a tarackokat és a katonákat szállító járműveket pedig a Luhanszktól délre található Krasznij Lucs város irányába haladva észlelték.

A térségben szolgálatot teljesítő ukrán fegyveres erők megfelelő válaszlépéseket tesznek - tette hozzá a szóvivő. Liszenko elmondta továbbá, hogy a szeparatisták erőiket alapvetően három irányba vonják össze: a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya és Sztanicja Luhanszka, a két megyeszékhely között elhelyezkedő Debalceve, és a dél-donyecki Mariupol felé.

Ez utóbbi városnál újabb szeparatista támadást vertek vissza péntekre virradóan a stratégiai fontosságú települést védő ukrán erők. Közben Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben folyó eseményekről adatokat gyűjtő és kiértékelő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője pénteken Facebook-bejegyzésében azt írta: nem kizárt, hogy Moszkva nyílt agresszióra készül a térségben.

Ezt arra alapozta, hogy az utóbbi időben Oroszország egyre gyakrabban és egyre több katonát, fegyvert és hadieszközt "dob át" Ukrajnába. Ezen túlmenően - mint írta - az elmúlt néhány nap alatt az ellenség csapásmérő taktikai csoportokat hozott létre a Donyec-medencében, amelyek gyakorlatilag készen állnak az azonnali támadásra.

A szakértő szerdán beszámolt arról, hogy Oroszországban ötven újabb, jelzés nélküli harckocsit vezényeltek az ukrán-orosz határhoz. A katonai járművek vasúton érkeztek a Luhanszk megyei Krasznodonhoz közel eső Kamenszk-Sahtyinszkij oroszországi állomásra.

A szintén Luhanszk megyei Izvarine településnél a határ túloldalán lévő "Donyeck" elnevezésű orosz határátkelőhöz pedig 70 újabb páncélozott harcjármű érkezett. Már akkor rámutatott arra, hogy az utóbbi időben jelentős mennyiségű fegyverutánpótlást kaptak az Oroszországból küldött úgynevezett segélyszállítmányokban a Kelet-Ukrajnában harcoló orosz katonák és szakadár csoportok.

Szerinte ez magyarázza azt, hogy a szeparatisták újra támadásba lendültek az övezetben. A Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága pénteken azt jelentette, hogy a donyecki repülőtérnél folyó harcokban előző nap mintegy 200 szakadárt "semmisítettek meg" a légi kikötőt védő ukrán katonák.

Ezen kívül a szeparatisták négy harckocsiját, két páncélozott harcjárművét és két ágyúját is kilőtték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.