A múzeum viszont nem változtat

Beperelné a Varsói Felkelés Múzeumát egy hitleri tábornok unokája

Reiner Stahel náci tábornok unokája be akarja perelni a Varsói Felkelés Múzeumát amiatt, hogy a lengyel-német államfői védnökséggel megrendezett berlini kiállításon háborús bűnösnek minősítik Stahelt.

2014.11.06 06:30MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A varsói múzeum viszont nem változtat történelemszemléletén - szögezte le az intézmény igazgatója a TVN24 lengyel hírtelevíziónak szerdán.

Jan Oldakowski múzeumigazgató a TVN24-nek kifejtette: Reiner Stahel tábornok 1944 júliusában a náci megszállók elleni varsói felkelés kitörése után a lengyel főváros német katonai parancsnokaként utasítást adott a mészárlására, ezért háborús bűnösnek tekinthető. Oldakowski szerint ezen mit sem változtat az a tény, hogy Stahelt – akit a háború végén Romániából vitt el az akkori szovjet állambiztonsági szolgálat, az NKVD - nem ítélték el bírósági úton.

"Hitlert és Himmlert sem ítélte el bíróság" - érvelt Oldakowski. A múzeumigazgató a náci tábornok unokájának a hét elején nyilvánosságra hozott panaszára reagált.

Christoph Brosziest, a tábornok leszármazottját a berlini kiállítás egyik képéhez fűződő felirat háborította fel, amely háborús bűnösöknek nevezi a fényképen látható Erich von dem Bach-Zalewski, Heinz Reinefarth és Reiner Stahel náci tábornokokat.

Broszies a felirat megváltoztatását követeli, s ha az nem történik meg, akkor - mint jelezte - bírósághoz fordul. Oldakowski elmondta: az ügy remélhetőleg nem peres úton oldódik meg, bár az általa irányított intézmény kész a bíróságon is megvédeni álláspontját.

A per azonban - mint fogalmazott - megterhelné a lengyel-német kapcsolatokat. A náci megszállók elleni varsói felkelés kezdetének 70. évfordulójára rendezett kiállítást a lengyel és a német köztársasági elnök védnökségével, az államfők jelenlétében nyitották meg július végén.

A tárlatot a náci belbiztonsági hatóságok egykori berlini székhelyén kialakított, A terror topográfiája (Topographie des Terrors) nevű kutató- és kiállítóhelyen rendezték be a lengyel fővárosban működő Varsói Felkelés Múzeuma közreműködésével.

A kiállítás széles kitekintésben mutatja be a felkelés történetét, 1918-tól ábrázolja Varsó fejlődését, teljes pusztulását és a háború utáni újjáépítést. A lengyel Honi Hadsereg által elindított, az egyenlőtlen harcban elbukott 1944-es varsói felkelés a náci Németország által megszállt Európa legnagyobb földalatti ellenállási akciója volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.