JNA

Elhunyt a titói Jugoszlávia utolsó védelmi minisztere

Meghalt Veljko Kadijevic, a titói Jugoszlávia utolsó védelmi minisztere.

2014.11.03 15:25MTI

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) híradójának beszámolója szerint a 89 éves tábornok vasárnap Moszkvában hunyt el.

Kadijevic 1988 és 1992 között volt Jugoszlávia hadügyminisztere, és ő állt a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) élén a horvátországi háború idején, amikor a jugoszláv katonaság megtámadta Vukovárt. A JNA a vukovári kórházból 261 embert hurcolt el a közeli Ovcarába, ahol kivégezték őket. A harcoknak több ezer áldozata volt, köztük legalább 1800 civil.

Horvátország Kadijevicet háborús bűnökkel vádolta, és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A tábornok azonban 2001-ben Oroszországba szökött a hágai Nemzetközi Törvényszék idézése elől, ahol menekültstátust kapott, majd Dmitrij Medvegyev akkori elnök közbenjárására 2008-ban orosz állampolgárságot kapott. Zágráb kiadatási kérelmét Moszkva többször is megtagadta.

Forrás: www.avaz.ba


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.