Megfigyelésre

Gyanús por miatt szállíthatják kórházba az isztambuli magyar főkunzulátus munkatársait

Az isztambuli magyar főkonzulátusra hétfőn reggel sárga port tartalmazó borítékot küldtek. A boríték felbontása után a főkonzulátus munkatársai az érintett helyiséget bezárták, és az illetékes török szerveket riasztották.

2014.10.27 15:28MTI

Az isztambuli magyar főkonzulátus közlése szerint hat munkatársukat szállíthatják kórházba megfigyelésre a külképviselet épületébe borítékban érkezett a gyanús por miatt.

Az isztambuli magyar főkonzulátusra hétfőn reggel sárga port tartalmazó borítékot küldtek. A boríték felbontása után a főkonzulátus munkatársai az érintett helyiséget bezárták, és az illetékes török szerveket riasztották - olvasható a főkonzulátus közleményében, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium juttatott el hétfőn az MTI-hez.

Mint írták, a török szervek a borítékot és annak tartalmát elemzés céljából azonnal Ankarába szállították, ahol a tartalom pontos vizsgálatára kerül sor. A főkonzulátus hat munkatársát kivizsgálás céljából várhatóan kórházba szállítják. Emlékeztettek, október 24-én hasonló küldeményt kapott több ország isztambuli főkonzulátusa is, ahonnan összesen 16 embert helyeztek kórházi megfigyelés alá.

Az eddigi információk alapján a megfigyelés alatt állók jól vannak. Az isztambuli kormányzóság szintén hétfőn közölte, hogy a gyanús por miatt a török katasztrófaelhárítás hétfőn vizsgálatot tartott a magyar külképviselet épületében. A hivatal úgy véli, hogy a sárga port tartalmazó összes levél ugyanannak a postai szállítmánynak volt a része.

A török egészségügyi minisztérium hétfőn, kora délután azt közölte: az első vizsgálatok szerint nem tartalmaztak biológiai fegyveres támadás elkövetésére alkalmas anyagokat azok a gyanús borítékok, amelyeket több külföldi ország - köztük Magyarország - isztambuli konzulátusa kapott a napokban.

A sárga poron elvégzett tesztek nem mutatták ki a lépfene, pestis, botulizmus, tularemia (nyúlpestis) baktériumát vagy a ricin mérgező fehérjét, de a minisztérium folytatja a vizsgálatokat.

Pénteken az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Belgium és Kanada isztambuli konzulátusa kapott ilyen borítékot. A török katasztrófaelhárítás (Afad) szakértői mintát vettek az ismeretlen anyagból, és lezárták a konzulátusi épületeket.

A korábbi közlés szerint a pénteki esetekkel kapcsolatban hétfőn 24 olyan embert tartottak orvosi megfigyelés alatt, aki közvetlen kapcsolatba került a porral, köztük öt külföldit és 19 török állampolgárt. Az egészségügyi minisztérium szerint mindannyian jó egészségi állapotban vannak.

Mind az öt nyugati ország tagja az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet ellen fellépő nemzetközi terrorellenes koalíciónak. Magyarországgal kapcsolatban pedig azt írja az AFP francia hírügynökség, hogy "más országokkal egyeztetve bejelentette augusztusban, hogy lőszert szállít Irakba a szunnita szélsőségesek elleni harc céljára".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.