Vészhelyzet alakult ki

Kanada: videón a lövések, a parlamentnél két halott

A kanadai miniszterelnök szerint ami történt, az egy újabb terrorista támadás volt 3 nap leforgása alatt, de Kanadát senki sem fogja megfélemlíteni.

2014.10.23 08:30ma.hu

Az elsődleges hírek szerint egy ismeretlen maszkos fegyveres agyonlőtt egy katonát egy háborús emlékműnél, majd a parlamentnél is lövöldözni kezdett, ám a jelenlegi állás szerint két vadászfegyveres támadóról van szó, akik a kanadai főváros több helyszínén, a parlamentnél, a katonai emlékműnél és egy bevásárlóközpont közelében is lövöldöztek szerdán.

A két támadó elsőként a díszőrségben álló katonát lőtték meg, majd berohantak a parlamentbe, és a szemtanúk szerint legalább 20 lövést adtak le. Nathan Cirillo tizedes később belehalt sérüléseibe. A CBC kanadai televíziós állomás szerint a rendfenntartók agyonlőtték az egyik támadót.

A nyomozók annyit már tudnak az egyik elkövetőről, hogy 32 éves, börtönviselt, és valószínűsíthetően Michael Zehaf-Bibeau-nak hívják.

A miniszterelnök szerint, akit a különleges egység menekített ki az épületből, ez már a második terrortámadás volt három nap alatt. Stephen Harper azonban leszögezte: "Nem fogunk félni, Kanadát nem lehet megfélemlíteni!"

A parlamentben tartózkodók több csoportban menekültek az épületből: az ablakokon, a tetőszerkezeteken és az épület felújításához használt állványon át egészen az utcáig. Stephen Harper a támadás pillanatában a Parliament Hill nevű épületegyüttesben volt, amely a parlamentnek és irodáinak ad otthont. Éppen a konzervatív párt képviselőinek és szenátorainak hagyományos szerda délelőtti összejövetelén vett részt.

Az ottawai központi kórház jelentése szerint a lövöldözések után három sebesültet szállítottak be, kettőnek stabil az állapota. Nem közöltek részleteket arról, hogy kik a sebesültek.

Washingtonban Barack Obama felháborítónak nevezte a támadást, kijelentette: "Továbbra is ébernek kell maradnunk". Nem csoda, hiszen két nappal korábban az iszlámra nemrégiben áttért egyik férfi - Harper szerint ISIL-inspirálta terrorista - halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, mielőtt végeztek vele.

Az esetek miatt a hatóságok közepesre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Kanadában.  A lövöldözések hatására a washingtoni kanadai külképviseletet is bezárták. A NORAD pedig riadókészültséget rendelt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.