Iszlám Állam

Szíria légterében kezd felderítő repüléseket a brit légierő

Szíria légterében kezd felderítő repüléseket a brit királyi légierő (RAF), de fegyveresen továbbra sem avatkozik be a szíriai konfliktusba - közölte kedden a brit védelmi miniszter.

2014.10.21 13:57MTI

Michael Fallon írásban tájékoztatta a parlament alsóházát arról, hogy az RAF Reaper típusú, felfegyverezhető drónjai, illetve RC-135 Rivet Joint típusú, elektronikus felderítésre kialakított repülőgépei vesznek majd részt az információgyűjtő bevetésekben.

Fallon nem közölte, hogy e bevetések mikor kezdődnek, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Reaper drónok nem használhatnak fegyvereket Szíria területe felett. A miniszter szerint a felderítő repülések célja a hadszíntéri helyzetfelmérés az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellen harcoló koalíciós szövetségesek számára.

Nagy-Britannia a felderítő bevetések engedélyezésével fokozza erőfeszítéseit saját nemzeti érdekeinek védelmére is a Szíriából eredő terrorfenyegetéssel szemben - áll Michael Fallon tájékoztatójában.

A brit parlament szeptember 26-án tartott rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását Nagy-Britannia bekapcsolódásához az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel folyó légi hadműveletekbe.

Az RAF hat Tornado repülőgépből álló kontingenst vezényelt Ciprusra, és jelenleg ez az egység vesz részt a dzsihádista milícia iraki állásai elleni légitámadásokban.

A brit légierő hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni bevetésekre; a brit kormány álláspontja szerint ha ez szükségessé válik, arról külön parlamenti szavazáson kell dönteni.

A brit védelmi miniszter ugyanakkor tett már egyenes utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia szíriai célpontokra is csapást mérhet. Fallon a The Spectator című, a kormányzó brit Konzervatív Párthoz közelálló folyóiratnak nemrégiben kijelentette: Irakot nemcsak határain belülről támadják a terroristák, hanem Szíria északi térségeiből is, és ha Szíria nem hajlandó vagy nem képes szembeszállni az Iszlám Állammal, akkor "legalábbis kérdésként felmerül", hogy ne Nagy-Britannia tegye-e ezt meg, Irakot segítendő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.