Előzetes választási eredmények

Milorad Dodik marad a boszniai Szerb Köztársaság elnöke

Várhatóan továbbra is a boszniai Szerb Köztársaság függetlenedését hirdető Milorad Dodik vezeti majd Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészét, miután a vasárnapi elnökválasztáson megelőzte ellenzéki riválisát Ognjen Tadicot.

2014.10.13 15:56MTI
Fotó: Wikipédia

Az előzetes eredmények alapján Tadic csupán hajszállal - körülbelül 10-12 ezer szavazattal - maradt le Dodik mögött.

A háromtagú államelnökség posztjaiért folyó versenyben alapvetően a nacionalista jelöltek kapták a legtöbb szavazatot, a szerb poszt sorsa az utolsó pillanatig kérdéses volt. Így a kollektív államelnökség bosnyák helyére Bakir Izetbegovic jelenlegi elnök, a horvát helyre pedig Dragan Covic, a bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke kerülhet, aki 2002 és 2005 között már betöltötte ezt a funkciót. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a szerb posztra - első nőként - Zeljka Cvijanovic, a boszniai Szerb Köztársaság eddigi miniszterelnöke kerülhet, a választási bizottság előzetes eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy az ellenzéki jelölt, Mladen Ivanic foglalhatja el ezt a pozíciót.

A főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból az országos parlamentbe a Demokratikus Akciópárt (SDA) tudja majd a legtöbb képviselőt küldeni, míg a szerb országrészből a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD).

A választások legnagyobb vesztese a boszniai sajtó szerint a Bosznia-hercegovinai Szociáldemokrata Párt, amelynek egyetlen komoly posztot sem sikerült megszereznie. Zlatko Lagumdzija pártelnök már lemondását is bejelentette. Elemzők szerint azonban egyik "győztes" pártnak sincs oka a felhőtlen örömre, az országban ugyanis gyökeres változásokra van szükség.

A Dnevni Avaz című lap kommentárja szerint a februári tüntetések csak a kezdetet jelentették, ennél komolyabb következmények is várhatók, amennyiben tovább fokozódik a nép elégedetlensége.

A vasárnapi bosznia-hercegovinai választásokon a valamivel több mint 3,2 millió választópolgár 54,14 százaléka járult az urnák elé, hogy a 7748 jelölt közül kiválassza azt az 518-at, aki az országot, illetve annak részeit a következő négy évben irányítani fogja.

Rájuk hárul a 44 százalékos munkanélküliség és a bruttó hazai össztermék 40 százalékát kitevő feketegazdaság problémájának megoldása, illetve az európai integráció folytatása is, amelyet - Brüsszel szerint - mindenképpen egy alkotmánymódosítással kell elkezdeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.