Már három hete tart

Hongkong: a rendőrség lebontotta a barikádok egy részét

Több száz színes sátor áll az utakon, a reggeli órákban a diákok egy része az egyenruhások sorfalával szemben foglalt helyet, s így várja a fejleményeket.

2014.10.13 07:18MTI
Forrás: youtube.com

A hongkongi rendőrség hétfőn lebontotta a nagyobb demokráciát, választási reformot követelő tüntetők által emelt barikádok egy részét. A hatóság hangsúlyozta, az akció nem a tüntetés feloszlatását, hanem egyes közlekedési utak járhatóvá tételét szolgálta.

Helyi beszámolók szerint a tiltakozó diákokat meglepte a rendőrségi akció, s többen arra következtettek, hogy a hatóságok véget kívánnak vetni a harmadik hetébe lépett demonstrációknak. Az éjszaka folyamán a tüntetők száma jelentős mértékben csökkent.

A rendőrök a pénzügyi, kormányzati negyedben felszámoltak néhány úttorlaszt, hogy szabaddá tegyék az utakat a forgalomnak. Azt is állították, hogy a fémkordonok a kormányzat tulajdonát képezik. Ezzel egy időben a rendőrök és a diákok is újabb kordonokat állítottak, utóbbiak helyenként bambusz rudakkal megerősített fa raklapokat használva.

A területfoglalással érintett térségben több száz színes sátor áll az utakon, a reggeli órákban a diákok egy része az egyenruhások sorfalával szemben foglalt helyet, s így várja a fejleményeket. A rendőrség ismét felszólította a különböző pontokon csoportosuló tüntetőket, hogy békésen és rendben távozzanak. Ennek csakúgy, mint korábban, a jelenlévők nem tettek eleget.

Hétfőn hajnalban órákat csúszott a kormányzatot bíráló és Pekinget is gyakran kritizáló Apple Daily című lap kiszállítása, mert mintegy száz ellentüntető elzárta az épület bejáratát. A közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a kiadó tulajdonosa Jimmy Laj jelentős összegekkel támogatja a Foglald el a központot! mozgalmat.

Hongkong kormányzója szerint a Foglald el a központot! tömegmozgalom felett szervezői már elveszítették az ellenőrzést. Leung Csun-jing még vasárnap egy televíziós interjúban azt hangoztatta, hogy mindaz, ami a városban történik, nem nevezhető "forradalomnak".

Leung annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a tüntetés már nem tarthat sokáig. Mint fogalmazott, az utóbbi idők fejleményeiből arra lehet következtetni, hogy senki sem képes egyértelműen befolyásolni a helyzetet. "Felelősségünk a törvényeknek érvényt szerezni, de mivel ez az eset rendkívül különleges (...), a kormányzat és a rendőri erők maximális toleranciát tanúsítanak" - jegyezte meg.

A kormányzó közölte, hogy amennyiben az utak szabaddá tételéhez hatósági beavatkozásra lesz szükség, a "minimális erőt" fogják alkalmazni. Ismételten megerősítette, hogy a választási reform jelenlegi kereteinek megváltoztatására nincs lehetőség.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek a később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akiknek személyéről egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket szélesen képviselő bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad, nyílt jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" kizárja a szabad jelölés rendszerét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.