Jó kifogás, sosem rossz

Ellenzik Törökország uniós tagságát az osztrákok

Csak Izland uniós felvételét támogatnák, Törökországot és a balkáni országokat nem látnák szívesen az Európai Unió (EU) tagállamai között az osztrákok - derül ki az Osztrák Európa-politikai Társaság (ÖGfE) legfrissebb jelentéséből.

2014.10.09 02:30MTI

Az EU-tagságra pályázó országok közül a leginkább Törökország felvételét utasítják el Ausztriában, a megkérdezettek 84 százaléka van ellene. Míg 2010-ben 17 százalék támogatta Ankara EU-tagságát, addig idén csupán 8 százalék. Paul Schmidt, az ÖGfE főtitkára szerint az embereket a törökországi politikai változások ijeszthették meg.

A tagjelölt országok közül az osztrákok Izlandot fogadnák be legszívesebben az unióba, 57 százalék támogatná és 27 százalék ellenezné a felvételt.

Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Macedónia, Montenegró, Albánia és Koszovó EU-tagságát a megkérdezettek nagyjából 60 százaléka utasította el. Ezen államok közül a leginkább Bosznia-Hercegovina uniós tagságát támogatják az osztrákok (a megkérdezettek 27 százaléka), míg a legkevésbé Koszovó uniós felvételéről nyilatkoztak igenlően (20 százalék).

A korábbi évek felmérései szerint az osztrákok az elmúlt öt évben egyformán nem támogatták új tagállamok felvételét. Az EU helyzetének meg kell erősödnie, mielőtt elkezdődik az újabb bővítés - összegezte a tapasztalatokat Paul Schmidt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke még júliusi megválasztása után jelentette ki, hogy a következő öt évben nem lesz újabb bővítés. Azonban a tárgyalások folytatódni fognak Szerbiával, Montenegróval és Törökországgal, s elkezdődhetnek Albániával és Macedóniával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.