Ukrán válság

Donyeckben továbbra is feszült a helyzet - a katonák kitartanak

Egy civil életét vesztette a hét végén a kelet-ukrajnai Donyeck városában szakadatlanul folyó tüzérségi támadások következtében - közölte vasárnap a városi tanács.

2014.10.05 14:43MTI
Fotó: Facebook/Donetsk Republic

A közlemény szerint Donyeckben továbbra is feszült a helyzet. Az éjjel több kerületből jelezték tüzérségi lövések robajait. A becsapódó lövedékek a hét végén újabb lakóházakban okoztak károkat.

Hennagyij Moszkal luhanszk megyei kormányzó sajtószolgálata vasárnap arról adott hírt, hogy a megyeszékhely közelében lévő, a várostól északra fekvő Scsasztya településnél a szeparatisták aknavetőkkel támadtak, aminek következtében kilenc civil és egy ukrán katona szenvedett sérüléseket.

Volodimir Polevoj, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) egyik szóvivője vasárnap Kijevben közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt két ukrán katona esett el és hat sebesült meg a terrorellenes hadművelet övezetében.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet sajtóközpontja vasárnap közölte, hogy az oroszbarát szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőkkel vettek tűz alá Donyecktől északnyugatra két kistelepülést. Nevelszke és Tonenyke az ukrán kormányerők ellenőrzése alatti területen fekszik. Az elmúlt egy napban több ízben támadták a szeparatisták a kormányerők állásait a Donyecktől északra, Debalceve mellett fekvő Nyikisine térségében.

A kormányerők parancsnokságának tájékoztatása szerint a donyecki nemzetközi repülőtér továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. Szombaton a reggeli órákban a szakadárok újabb rohamot indítottak a légi kikötő bevételére, valamint aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet az elmúlt 24 órában többször is az ukrán egységek reptéri állásaira.

Pénteken a korábbiaknál is hevesebb támadást hajtottak végre a szakadárok a donyecki repülőtér ellen, amelynek régi termináljába sikerült is benyomulniuk. A terminál első szintjén súlyos tűzharc bontakozott ki a repteret védő katonák és a szakadárok között.

Az oroszbarát szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan lövik és ostromolják a donyecki nemzetközi légikikötőt. Hosszú hetek óta próbálják megszerezni a stratégiai fontosságú létesítményt, amelyben a szovjet időkben létesített atombiztos bunkereknek, valamint a felhalmozott élelmiszer- és lőszerkészleteknek köszönhetően Kijev szerint a katonák képesek sokáig kitartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.