Luhanszk megyében

Az orosz tévé szerint külföldi zsoldosok álltak a szeparatisták közé

Sem állampolgárságukat, sem meggyőződésüket nem titkolták az orosz tévében a hol önkénteseknek, hol légiósoknak nevezett férfiak.

2014.09.29 11:50MTI
Forrás: youtube.com (A kép csak illusztráció)

Külföldi zsoldosok is harcolnak a délkelet-ukrajnai Luhanszk megyében a kijevi hatalom ellen küzdők soraiban - derült ki a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió hétfőn sugárzott riportjából.

Sem állampolgárságukat, sem meggyőződésüket nem titkolták az orosz tévében a hol önkénteseknek, hol légiósoknak nevezett férfiak, akik Franciaországból, Szerbiából, illetve a távoli Brazíliából érkeztek a Luhanszktól délnyugatra lévő Alcsevszkbe. A külföldiek parancsnoka egy francia állampolgárságú szerb férfi. Nikola Perovic elmondta, hogy most még kevesen vannak, de a csoportjuk létszáma hamarosan megduplázódik. Az egységet öt szerb, négy francia és egy brazil alkotja.

Utóbbiról, a dél-amerikai országból való fiatal férfiról a tévében azt mondták, hogy magyar származású, és Rafaelnek hívják. A brazíliai Sao Paulóban élt korábban, majd Franciaországba települt át, mert katonáskodni akart. Deszantosként szolgált a francia hadseregben, most mesterlövészként szolgál a felkelők soraiban, és meg van győződve arról, hogy a szakadár Új Oroszország erői győzni fognak.

Perovic, a külföldi fegyveresek parancsnoka is hivatásos katona. Öt évig szolgált NATO egyik különleges egységében. Harcolt Afganisztánban, Líbiában és Irakban. "Épp ott csalódott a nyugati értékekben" - mondta a riporter.

A délkelet-ukrajnai Alcsevszk lakói már megszokták, hogy a felkelők nap mint nap gyakorlatoznak, és tudják, hogy külföldiek érkeztek oda megvédeni őket, és létrehozták saját egységüket - hangzott el a tévériportban. Eközben a kamera azt mutatta, ahogy a fegyveresek házról házra jártak a szakadárok kezén lévő településen a feltételezett ellenség után kutatva. Most még csend van, az ukrán hadsereg nem sérti meg a tűzszüneti egyezményt - mondták az orosz állami tévében.

A Rosszija 24 riportjában az is elhangzott, hogy mindennap érkeznek Alcsevszkbe külföldiek, azzal a céllal, hogy megállítsák a Nyugatot, amely segítséget nyújt az ukrán hadseregnek megsemmisíteni a békés Donyec-medencét.

Az ugyancsak az állami orosz tévé-és rádiótársasághoz (VGTRK) tartozó Rosszija 1 csatorna vasárnap késő esti heti hírösszefoglaló műsorában a kelet-ukrajnai Donyecktől nem messze a múlt héten fellelt jeltelen sírokkal és a szakadárok ellen harcoló ukrán fegyveresek állítólagos kegyetlenkedésével foglalkozott. Az Ukrajna-ellenes kirohanásairól ismert Dmitrij Kiszeljov műsorvezető, - a VGTRK vezérigazgató-helyettese, az Oroszország Ma nevű állami médiavállalt vezetője - azt állította, hogy ukrán fegyveresek megerőszakolták és kivégezték áldozataikat, s kijelentette, hogy a Nemzeti Gárda tele van banderistákkal (Sztepan Bandera ukrán nacionalistavezér híveivel) és szadistákkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.