A lakosság egyötöde 65 éven felüli

Szerbia a "legöregebb"

Aggasztónak nevezte Ivica Dacic szerb külügyminiszter, hogy Szerbia átlagéletkor tekintetében a "legöregebb" a délkelet-európai országok között, mert lakosságának egyötöde 65 éven felüli.

2014.09.23 19:44MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Szerinte aggodalomra ad okot, hogy "Szerbiában ma minden foglalkoztatottra jut egy nyugdíjas, míg 30 évvel ezelőtt ez az arány még 4:1 volt". Fontos feladatnak nevezte a népességfogyás mérséklését, valamint az elvándorlás megállítását.

Ez utóbbi kulcsfontosságú Szerbia számára - fogalmazott Dacic -, mert évente mintegy 30 ezerrel fogy az ország lakossága.

A szerbiai statisztikai hivatal adatai szerint az ország lakosságának átlagéletkora 42 év, míg az elvándorlók általában az ennél körülbelül 10 évvel fiatalabb, magasan képzett rétegből kerülnek ki. Ez is hozzájárul a lakosság "statisztikai elöregedéséhez" és a társadalmi egyensúly felborulásához - vélik a szakemberek.

A B92 belgrádi rádiónak Gordana Bjelobrk statisztikai elemző elmondta: 2041-re az ország negyede 65 évnél idősebb lesz. Mint magyarázta: a munkaképes korú lakosság száma évről évre csökken. Az utóbbi 50 évben a teljes lakosság körében az idősek aránya a két és félszeresére nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.