Az orosz elnök váratlan látogatáson

Fegyver a vállnál a Bajkálon túl

Putyin váratlan harckészültségi ellenőrzést rendelt el a kelet-oroszországi katonai körzetben.

2014.09.11 15:09MTI

Vlagyimir Putyin a harckészültség váratlan ellenőrzését rendelte el a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló Keleti Katonai Körzetben (VVK) - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön, aki egyúttal rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el a térségben.

Közép-európai idő szerint nyolc órakor helyezték teljes harckészültségbe a két nagy szövetségi körzetre kiterjedő katonai körzet valamennyi egységét. A távol-keleti körzethez és a szibériai szövetségi körzet egy részéhez tartozó, összesen 11 közigazgatási egységben állomásoznak a VVK csapatai.

A Ria Novosztyi orosz hírszolgálat szerint augusztusban már tartottak váratlan harckészültségi ellenőrzést a Keleti Katonai Körzetben, de abban nem mindegyik egység vett részt.

Az oroszországi Keleti Katonai Körzet parancsnoksága Habarovszkban van, amely négy szárazföldi hadsereget, a légierő és a légvédelem egységeit irányítja, valamint hozzá tartozik az orosz haditengerészet Csendes-óceáni Flottája, akárcsak a belügyi és határvédelmi egységek. A térségben állomásoznak az orosz űrvédelmi- és hadászati rakétacsapatok, de azok nem tartoznak a Keleti Katonai Körzet parancsnoksága alá.

Az orosz elnök, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka is, utasítást adott arra, hogy a csapatokat nagy távolságra kell átcsoportosítani. Szergej Sojgu védelmi miniszter a főparancsnoki rendelkezésnek megfelelően parancsot adott arra, hogy a Keleti Katonai Körzethez tartozó csapatokat és irányításukat kivezényeljék a gyakorlóterekre és ott készüljenek fel az ellenőrző feladatok teljesítésére, valamint a taktikai gyakorlatokra.

Az orosz védelmi tárca vezetője egyúttal közölte: az elnök arra is utasította a minisztériumot, hogy ellenőrizze a két nagy orosz szövetségi körzetben a végrehajtó hatalom és az állami hatóságok felkészültségét esetleges hadiállapotra. Vizsgálódni fognak mások mellett a távközlési minisztérium, de az Orosz Posta, az Orosz Államvasutak és a Roszaviacija, a légiközlekedési felügyelet regionális intézményeinél is. Ellenőrzik a Bajkálon túli terület, a Tengermelléki terület, a Habarovszki terület, a Kamcsatkai határvidék és az Amuri, valamint a Szahalini megyéket.

2013 óta rendszeresen tartanak rendkívüli hadgyakorlatokat Oroszországban - emlékeztetett a lenta.ru orosz hírportál. Az idén februárban és márciusban az Ukrajnával is szomszédos Nyugati Katonai Körzet valamennyi egységét bevonták a harckészültség ellenőrzését szolgáló gyakorlatba.

A lépés Ukrajna és nyugati államok tiltakozását váltotta ki. Moszkvában viszont arra hivatkoztak, hogy nincs szó haderő összpontosításáról, és nem az ukrán hatalomváltás miatt tartják a hadgyakorlatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.