Elnökválasztás

Basescu szerint sérülhet a romániai elnökválasztás korrektsége

"A kormány befolyása alá vonta az ombudsman intézményét is, amely egyedüli szervként rendelkezik hatáskörrel, hogy a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket megtámadja az alkotmánybíróságon."

2014.09.09 05:37MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Ventrilock

Sérülhet a romániai novemberi elnökválasztás lebonyolításának korrektsége - erre hívta fel a figyelmet hétfőn Traian Basescu román államelnök, élesen bírálva a román kormányt. Basescu szerint a kabinet több olyan sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az elmúlt időszakban, amelyek veszélybe sodorhatják a választás tisztességes lebonyolítását.

Mint mondta, a kormány befolyása alá vonta az ombudsman intézményét is, amely egyedüli szervként rendelkezik hatáskörrel, hogy a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket megtámadja az alkotmánybíróságon. Példaként a 2013/28-as rendeletet említette, amely Basescu szerint lehetővé teszi, hogy a kormány átláthatatlanul osztogasson közpénzt a hozzá pártpolitikai vonalon hűséges polgármestereknek, akiknek - Basescu szerint - a kormány így akarja meghálálni a mozgósítást az elnökválasztáson.

Úgy véli, hogy a 2014/45-ös sürgősségi kormányrendelet már az alkotmányt sérti, hiszen ez eltörölte a különleges szavazókörzeteket, ami azt jelenti, hogy bármelyik szavazókörzetben leadhatják voksukat azok az állampolgárok, akik nem lakcímük szerinti körzetben szavaznak. Basescu szerint a rendelet a központi választási bizottság szerkezetét is módosította. Hangoztatta, hogy ezeket nem lehet sürgősségi rendelettel megváltoztatni. Basescu szerint az ombudsmannak meg kellett volna támadnia az alkotmánybíróságon ezt a rendeletet.

Utolsóként a 2014/55-ös számú rendeletet említette a választás korrektségét befolyásoló rendelkezésként, amely lehetővé teszi a helyi választottaknak - polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek és megyei tanácselnököknek -, hogy 45 napig pártot váltsanak anélkül, hogy elveszítenék mandátumukat, amit a helyi választottak törvénye ugyanakkor előír. Az ellenzék szerint a kormányzó szociáldemokraták így akarják átcsábítani saját oldalukra az ellenzék polgármestereit. Basescu szerint a kormány a befolyása alá vont a választások lebonyolítása szempontjából olyan fontos intézményeket, mint a rádiókat és televíziókat felügyelő Országos Audiovizuális Tanácsot, illetve a csendőrséget. Korábban a román jobbközép ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) is élesen bírálta Pontát a szóban forgó sürgősségi kormányrendeletek miatt. Romániában november 2-án, illetve16-án tartanak államelnök-választást. Basescu már nem indulhat újabb mandátumért, a kampányban viszont az általa védnökölt Népi Mozgalom Pártot (PMP) támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.