Hamarosan

Később utazik Pakisztánba a kínai elnök

A két fél elvégezte az út szükséges előkészítését, végül azonban abban állapodtak meg, hogy a szeptemberre tervezett vizitet egy másik közeli időpontra teszik át.

2014.09.07 22:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Elhalasztották a kínai elnök pakisztáni látogatását - jelentették be Pekingben. A kínai külügyi szóvivő közleményében a lépést a jelenlegi pakisztáni belpolitikai helyzettel indokolták.

Csin Kang arról számolt be, hogy a két fél elvégezte az út szükséges előkészítését, végül azonban abban állapodtak meg, hogy a szeptemberre tervezett vizitet egy másik közeli időpontra teszik át. Ennek egyeztetése diplomácia csatornákon folyik.

Sajtóértesülések szerint a kínai elnök szeptemberi diplomáciai programjában Pakisztán, Sri Lanka és India felkeresése szerepelt. Hszi Csin-ping eredetileg Újdelhiben kezdte volna látogatását, de az időpont ütközött az indiai elnök vietnami látogatásával, ezért nem kerül rá sor.

Mivel Pakisztánban az elmúlt hetekben rendszeresekké váltak a halálos áldozatokkal és sebesültekkel járó kormányellenes tüntetések, az iszlámábádi út először kétségessé vált, majd ténylegesen meghiúsult. Csin leszögezte, hogy Kína és Pakisztán jó szomszédok, kipróbált barátságukhoz nem fér kétség.

A pakisztáni helyzetre utalva - immár nem először - megjegyezte, Peking álláspontja szerint a belpolitikai stabilitáshoz valamennyi érintett fél közötti politikai megbékélésre van szükség. Indiai lapértesülések szerint Hszi újdelhi látogatása nagy jelentőséggel bírt volna, mivel egy sor gazdasági és védelmi jellegű szerződés aláírását tervezték.

Úgy tudni, Hszi jelen lett volna a Lahor-Karacsi autópálya alapkőletételénél, megállapodásokat szentesítettek volna energetikai területen és a pakisztáni-kínai vasútvonal tervét is véglegesítették volna.

Korábbi bejelentésekből arra lehet következtetni, hogy Kína a következő hét évben 32 milliárd dollár értékű befektetésre készül a szomszédos országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.