Ukrán válság

Egy katonai szakértő szerint a szakadárok nem tartják be a tűzszünetet

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai helyzetet figyelemmel kísérő katonapolitikai szakértő szerint a minszki tűzszüneti megállapodás ellenére a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok és az orosz katonák folytatják az ukrán hadsereg állásai elleni támadásokat, a szeparatisták egyik vezetője viszont az ukrán hadsereget vádolja provokációkkal.

2014.09.07 09:12MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott vasárnap reggel, hogy az ukrán hadsereg szigorúan betartja a Minszkben pénteken tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, a katonák kizárólag akkor nyitnak tüzet, ha megtámadják őket.

A katonai szakértő szerint szombat este támadás érte az ukrán katonákat Sztanicja Luhanszka, Donecke, Zolota és Debaljceve településeknél. Donecke közelében aknavetőkkel lőtték az ukrán hadsereg állásait. Timcsuk megerősítette a szombat este megjelent híreket, amelyek szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében is támadás érte az ukrán katonákat és a polgári létesítményeket.

Az UNIAN hírügynökség szerint Timcsuk jelentésében további öt olyan települést említ, amely közelében tűzet nyitottak az ukrán fegyveres erők tagjaira.

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miniszterelnök-helyettese ugyanakkor azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a minszki tűzszüneti megállapodáshoz.

Purgin nem részletezte, hogy milyen provokációk érik a szakadárokat. Leszögezte azonban, hogy a donyecki köztársaság vezetői és polgárai biztosak abban: céljaik békés úton, tárgyalóasztalnál is elérhetők.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaság" vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ).

Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.

"Rendkívüli fontosnak tartjuk azt, hogy elérjük a vérontás befejezését és megelőzzük a humanitárius katasztrófát a délkeleti régiókban" - áll Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki "miniszterelnök" közös közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.