Diplomácia

Nem kényszerítették az Iránban leszállt nyugati katonákat szállító chartergépet

Az amerikai külügyminisztérium szerint a gépet egy "bürokratikus ügy" miatt irányították át és az első sajtójelentésekkel ellentétben nem kényszerítették leszállásra.

2014.09.06 09:51MTI
freedigitalphotos.com/taesmileland

Az iráni Bandar-Abbászban szállt le pénteken az afganisztáni koalíciós erők katonáit szállító egyik chartergép.

A Pentagon által a Fly Dubai légitársaságtól bérelt gép, amelynek fedélzetén mintegy 100 amerikai és talán két kanadai állampolgár tartózkodott, az Afganisztánban található bagrami légi támaszpontról tartott Dubajba.

A gépet az iráni légiirányítók felszólították, hogy térjen vissza Afganisztánba és nyújtson be szabályos útvonalengedélyt. Amikor a pilóták közölték, hogy nincsen elegendő üzemanyaguk a Bagramba való visszatéréshez, a légiirányítók arra kérték őket, hogy tegyék le a gépet.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a gépet egy "bürokratikus ügy" miatt irányították át és az első sajtójelentésekkel ellentétben nem kényszerítették leszállásra. A washingtoni diplomáciai tárca kifejezet reményt, hogy a gép hamarosan újból felszállhat, miután a probléma a jelek szerint megoldódott.

Az incidensről elsőként a The Washington Post számolt be internetes kiadásban, amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva. A lapot egy amerikai tisztségviselő úgy tájékoztatta, hogy az utasszállítót iráni katonai gépek kísérték a leszállásig, más források szerint viszont a repülő kíséret nélkül szállt le és hamarosan folytathatja útját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.