A Győzelem Napja

A japánok felett aratott győzelem 69. évfordulójára emlékeztek Kínában

A japán megszállás elleni háborúban aratott győzelem 69. évfordulójára emlékeztek szerdán Kína-szerte. Ez az első alkalom, hogy az országban hivatalosan is megtartották a Győzelem Napját.

2014.09.03 10:47MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A japán agresszió elleni kínai népi háború pekingi múzeumánál a kínai csúcsvezetés tagjai, köztük Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár és Li Ko-csiang kormányfő helyeztek el virágkosarakat.

Egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a háborúban életüket áldozókról, és az eseményen 14 lövés is eldördült, amely a 14 éven át tartó ellenállást jelképezte.

A háborúban körülbelül 35 millió kínai vesztette életét vagy sebesült meg, amire 3500 galambnak a levegőbe eresztése utalt. Sajtójelentések szerint szeptemberben több kapcsolódó évforduló is lehetőséget kínál az úgynevezett második kínai-japán háborúra, a japán megszállásra, illetve az áldozatokra történő megemlékezésre.

A televíziók már megkezdték kapcsolódó témájú televíziós sorozatok sugárzását. Az északi Sanhszi tartomány székhelyén, Tajjüanban szerdán olyan kiállítás nyílt, amelyen dokumentumokkal támasztják alá, hogy a japán inváziót már a 20. század kezdetén eltervezték.

A szénlelőhelyekben gazdag térség központja végül 1937 novemberében került a japán csapatok kezére. A kínai polgárügyi minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra 300 olyan mártír nevét, akik 1840, a britekkel folytatott első ópiumháború óta életüket áldozták a nemzet függetlenségéért és jólétéért.

Közülük 152-en haltak meg a második kínai-japán háborúban. A Hszinhua hírügynökség tudósítása szerint mobil alkalmazást kapott a nemzeti megemlékezés weboldala, amely az 1937-es, hat héten át tartó nankingi mészárlásban meggyilkolt több mint 300 ezer áldozatnak állít emléket.

A felhasználóknak lehetőségük van digitális gyertyagyújtásra és faültetésre is. Az internetes honlapnak, amelyet júliusban hoztak létre, eddig több mint negyvenmillió találata volt, 1,7 millióan kapcsolódtak be a "digitális gyász" lehetőségeibe.

Sajtóbeszámolók utalnak arra, hogy a második világháborús emlékek aktív megjelenítését Kínában az utóbbi időben azért érzik szükségesnek, mert a japán kormányfő és jobboldali politikusok több ízben megkérdőjelezték a japánok Kínában elkövetett háborús bűntetteinek megtörténtét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.