Válság az Egyesült Államokban

Hoppá! Az idén a tizedik bank ment csődbe az USA-ban

Az Egyesült Államokban az idén már a tizedik bank ment csődbe a jelzáloghitel-piaci válság következtében. Pénteken a Georgia állambeli Integrity Bankot volt kénytelen felszámolni az állami befektetés biztosítási társaság, a Federal Deposit Insurance Corp(FDIC).

2008.08.31 15:23MTI

A Integrity Bank főként építkezések meghitelezéssel foglalkozott Atlanta térségében, de a csökkenő ingatlanárak, a bank hibás kockázatkezelési gyakorlatával, könnyelmű hitelezésével együtt jelentős veszteségeket okozott és a bank tőkéjének feléléséhez vezetett. 


Az FDIC adatai szerint a Bank of Birmingham veszi át az Integrity bankot, amely június végén 1,1 milliárd dolláros vagyonnal és 974 millió dolláros betétesi állománnyal rendelkezett. Az FDIC azzal számol, hogy a csőd a befektetés biztosítási társaságot 250-300 millió dollárral terheli meg. Ezzel öt év óta a legmagasabb szintre emelkedett a csődveszélybe került bankok száma az USA-ban. A pénzügyi felügyelet azzal számol, hogy az idén és jövőre még további csődök következnek be; az FDIC az év második negyedévében 117 bankot tartott megfigyelési listáján, ami 30 százalékkal több, mint három hónappal ezelőtt. 

Az amerikai bankszektor eddigi legsúlyosabb esetét az év eleje óta a tőzsdén jegyzett legnagyobb független ingatlanfinanszírozó bank, az IndyMac tönkre menetele jelentette. A tőkehiányos bankot az állam vette át. Az IndyMAc csődje 8,9 milliárd dollárba került az FDIC-nek. A szakértők ilyen nagyságrendű csőddel már nem számolnak a jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.