Iszlám Állam

Obama szerint "vad csoport" az iszlám állam: nemzetbiztonsági érdek a feltartóztatásuk

Obama megerősítette, hogy kurd és iraki erők amerikai támogatással visszafoglalták a moszuli gátat - példa arra, hogy megvalósítható az iraki-kurd együttműködés.

2014.08.19 08:17MTI
Forrás: youtube.com

Az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű "vad csoport" feltartóztatása - jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök szerint Amerika hosszú távú stratégia alapján folytatja harcát a dzsihádista szervezet ellen, és folytatni fogja korlátozott katonai fellépését iraki érdekeltségeinek védelmében.

Obama megerősítette, hogy kurd és iraki erők amerikai támogatással visszafoglalták a moszuli gátat. Hangsúlyozta: a katonai siker példa arra, hogy megvalósítható az iraki-kurd együttműködés.

Egyúttal sürgette, hogy Haider al-Abádi kijelölt iraki miniszterelnök folytatassa erőfeszítéseit egy "befogadó" (minden népcsoportot képviselő) kormány megalakítása érdekében. Felszólította az iraki politikusokat, hogy semmiképp se térjenek vissza ahhoz a megosztottsághoz, amely az IÁ betörése előtt jellemezte a közel-keleti ország politikáját.

Kijelentette, hogy Washington nemzetközi koalíció létrehozásán dolgozik az észak-iraki humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Az IÁ előli menekülésre kényszerülő emberek vízzel és segéllyel való ellátásáról az Egyesült Államok az iraki kormány mellett Nagy-Britanniával, Kanadával, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztráliával folytat egyeztetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.