Nyugdíjjárulék-csökkentés

Elhalasztották a román parlament rendkívüli ülésszakát

A rendkívüli ülésszakot az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) honatyái kezdeményezték, miután Traian Basescu államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a júniusban elfogadott jogszabályt.

2014.08.19 03:21MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Jeroen von Oostrom

Elhalasztották egy héttel a román szenátus rendkívüli ülésszakát: a bukaresti parlament felsőháza csak augusztus 25-én ül össze, hogy megvitassa a nyugdíjjárulék-csökkentésről szóló törvényt - közölte hétfőn a házbizottság döntését Ilie Sarbu szociáldemokrata frakcióvezető.

A rendkívüli ülésszakot az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) honatyái kezdeményezték, miután Traian Basescu államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a júniusban elfogadott jogszabályt.

Ha a törvényt változatlan formában szavazzák meg, az államfő már nem tagadhatja meg kihirdetését. Az ellenzék szerint a rendkívüli ülésszakra azért van szükség, mert másképp nem léphet hatályba a törvény a kitűzött dátum, október elseje előtt. A kormányzó szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője szerint a halasztás nem veszélyezteti a járulékcsökkentésről szóló jogszabály októberi hatályba lépését, de nem lett volna értelme a plenáris ülésnek, amíg a jogszabály nem kapja meg a szakbizottságok jóváhagyását.

Romániában élénk politikai vita alakult ki az elvileg minden párt által támogatott járulékcsökkentés időszerűsége körül: a novemberi államfőválasztásra készülő pártok egymást vádolják azzal, hogy a témát csak szavazatszerző céllal tartják napirenden. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szerint nevetséges, hogy a jobboldali államfő csak azért hátráltat egy vállalkozóbarát intézkedést, mert azt politikai ellenfele akarja bevezetni.

A Basescuval közösséget nem vállaló jobboldali választási szövetség, az ACL szerint az államfői tisztségre pályázó Ponta a vállalkozók szavazatainak megszerzése érdekében harangozta be az ötszázalékos járulékcsökkentést, de valójában azt szeretné, hogy azt október elsején még ne vezessék be.

Basescu mind a szociáldemokrata kormányt, mind az ellenzéki ACL-t felelőtlen hazugságkampánnyal vádolta a járulékcsökkentés erőltetése miatt. Szerinte ugyanis a kieső bevétel pótlására most nincs fedezet a technikai recesszióba került román gazdaságban. A román parlament őszi ülésszaka szeptember elsején kezdődik, így az augusztus 25-ére halaszott rendkívüli ülésszak már csak egy héttel rövidíti le a törvényhozók vakációját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.