Iraki lázadás

London harci gépeket küldene Irakba, de nem tervez katonai akciót

A brit kormány fontolóra vette, hogy Tornado típusú harci repülőgépeket küld az iraki harcok térségébe, de a gépek egyelőre nem vennének részt katonai műveletekben.

2014.08.11 19:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Tim Beach

A BBC kormányzati és hadvezetési forrásokat idéző hétfői beszámolója szerint a brit királyi légierő (RAF) gépei elsősorban felderítést végeznének, ezzel segítve a humanitárius segélyeket szállító brit repülőgépek eljutását a harcoktól sújtott iraki országrészekbe.

A BBC értesülése szerint az RAF egyik szállítógépe vasárnap nem tudta ledobni az általa Irakba szállított élelmiszer- és ivóvíztartályokat, mivel felderítési adatok hiányában félő volt, hogy a nehéz tartályok a segélyekre váró emberekre zuhannak.

A Tornado harci gépek feladata lenne azoknak a területeknek a kijelölése, ahová a szállítógépek fedélzetéről biztonsággal ledobhatók a segélycsomagok.

Philip Hammond brit külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy a brit kormány "jelenleg" nem számol katonai szerepvállalással Irakban. Hammond ezért szükségtelennek nevezte a parlament visszahívását nyári szünetéről, mert szavai szerint erre csak katonai beavatkozás esetén lenne szükség, most pedig "emberiességi beavatkozás" van folyamatban az Iszlám Állam nevű szélsőséges fegyveres milícia elől menekülők megsegítésére.

Az elmúlt napokban több alsóházi képviselő szorgalmazta a parlament rendkívüli ülésének összehívását az iraki helyzet miatt, és azt, hogy a brit légierő csatlakozzon az Irakban végrehajtott amerikai légi hadműveletekhez.

A nyári szabadságát Portugáliában töltő brit kormányfő, David Cameron szóvivője azonban megerősítette hétfőn, hogy nem szerepel a tervek között a parlament visszahívása, mivel Nagy-Britannia nem katonai, hanem humanitárius tevékenységet folytat Irakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.