Vita Kijevben!

Továbbra is ég a tűz, de robbanások már nincsenek az ukrajnai lőszerraktárban

Továbbra is égett a tűz, de a robbanások már abbamaradtak csütörtök déltájban a kelet-ukrajnai Lozova város lőszerraktárában - közölte Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter.

2008.08.28 13:38MTI

Az ukrán Unian hírügynökség idézte a minisztert, aki szerint a raktárhelyiség távolabb eső részén tárolt legveszélyesebb lőszerek nem robbantak be. A védelmi tárca közben arról tájékoztatott, hogy három helyen ég még a tűz. A lőszert 134 helyen tárolták, és ezek közül csak 15 készletet nem emésztettek fel a lángok. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a robbanások következtében repeszek röpültek szanaszét a katonai támaszpont területén túlra, de a balesetnek áldozatai nincsenek. 

A hatóságok hatalmas erőket mozgósítottak: a mentőegységek és a katonaság másfél ezer embere, mintegy 270 tűzoltókocsi és különleges rendeltetésű jármű, illetve egy helikopter vesz részt a tűz oltásában. Szerhij Sztorozsenko harkovi kormányzó szerint már 18 ezer embert telepítettek ki a lőszerraktár környékéről, vagyis a reggeli adattal szemben majdnem megháromszorozódott a kimenekített polgárok száma, ami utal a baleset súlyosságára. 

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a szerdán kora délután keletkezett tűz egy közeli erdőben kezdődött, de a tűzoltóknak a heves széllökések miatt nem sikerült megfékezniük a lángokat, így azok a délután közepére átterjedtek a laktanya lőszerraktárának területére. Jurij Jehanurov szavaiból ítélve azonban a hatóságok nem tudják mi okozta a tüzet a laktanyában, és ilyen értelemben nyilatkozott Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője is. Jehanurov szerint a nyomozati szervek hatfajta lehetőséget vizsgálnak a tűzeset okaként. 

Közben Kijevben vita bontakozott ki arról, hogy ki a felelős a tűzesetért. Viktor Baloga, az elnöki titkárság vezetője Julija Timosenko miniszterelnök kormányát tette felelőssé a történtek miatt, mondván, a kabinet semmit sem tett annak érdekében, hogy megelőzze a balesetet. Baloga arra utalt, hogy a hatóságok helytelenül szervezték meg a katonai raktárakban felhalmozódott, elavult lőszerek hatástalanítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.