Törvényjavaslat

Kijev büntetőintézkedésekkel sújtaná a szeparatisták támogatóit

Az ukrán kormány törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amelynek alapján büntetőintézkedésekkel sújtja az ukrajnai "terrorizmust" és a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását finanszírozó természetes és jogi személyeket.

2014.08.08 16:18MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Ezt Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök jelentette be Kijevben, a kormány pénteki zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az intézkedés kiterjed majd az Európába irányuló orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő szállítására is. Jacenyuk elmondta, hogy a törvényjavaslatban felsorolt 26 féle büntetőintézkedés között van mindenféle tranzit leállításának lehetősége az ország területén keresztül, beleértve a légiközlekedést és a nyersanyagok szállítását is.

A szankciók kiterjedhetnek továbbá a listára kerülő személyek gazdasági, kereskedelmi tevékenységének megtiltására és bankbetéteik befagyasztására. A tilalom vonatkozhat privatizációra, licenszekre, műsorsugárzásra, illetve internetes szolgáltatásra is.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a parlament a következő, azaz jövő keddi plenáris ülésén elfogadja a törvényjavaslatot. Az előterjesztés értelmében ezt követően a kormány javaslata alapján a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) állítja össze a szankciókkal sújtandók listáját. Jacenyuk közölte, hogy a kormány 65 jogi személy felvételét javasolja a tanácsnak a szankciós listára.

Ezek alapvetően olyan orosz tulajdonban lévő vállalatok és egyéb jogi személyek, amelyek támogatják és finanszírozzák az ukrajnai "terrorizmust" - azaz a kelet-ukrajnai szeparatisták tevékenységét -, és közvetlen kapcsolatban állnak az ukrán állam területén elkövetett bűncselekményekkel - mondta a miniszterelnök.

Kijev terroristáknak tekinti a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye Ukrajnától való elszakadásáért küzdő oroszbarát szakadárokat, akikkel szemben április közepén kezdett "terrorellenes hadműveletet", hogy visszaszerezze az ellenőrzést az általuk elfoglalt területek fölött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.