A következő 3-5 évben

Amerika évi 110 millió dollárt szán az afrikai gyorsreagálású erők létrehozására

Az Egyesült Államok a következő három-öt évben évi 110 millió dollárt fordít majd arra, hogy segítse az afrikai országokat gyorsreagálású békefenntartó erők felállításában.

2014.08.07 08:41MTI
Forrás: YouTube

A szélsőséges fegyveresek támadásai esetén vagy más vészhelyzetben az ENSZ vagy az Afrikai Unió felhatalmazásával bevethető békefenntartó erők felállításában Amerika partnerei Szenegál, Ghána, Etiópia, Ruanda, Tanzánia és Uganda lesznek.

Washington emellett hivatalos források szerint 65 millió dollárt kíván költeni Ghána, Kenya, Mali, Niger, Nigéria and Tunézia biztonsági szerveinek megerősítésére. Barack Obama elnök kijelentette, hogy az első amerikai-afrikai csúcs, amelyen a "fekete kontinens" több mint félszáz országának vezetői gyűltek össze, összesen 37 milliárd dollárnyi beruházást mozgósítottak.

Az elnök közölte, hogy hasonló típusú találkozókat a jövőben is fognak tartani. Rámutatott, hogy az Afrikának nyújtott amerikai támogatás a humanitárius segélynyújtástól az egyenlők közötti gazdasági partnerség felé mozdult el.

A csúcs alkalmából egyébként visszatért Washingtonba az előző amerikai elnök, George W. Bush, aki kormányzása alatt egy 15 milliárd dolláros programot indított útjára a HIV és az AIDS leküzdésére - amit Obama is folytatott -, és aki a Fehér Ház elhagyása után is nagy figyelmet fordít az afrikai egészségügy támogatására.

A csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján más nemzetközi témákról szólva Obama úgy vélekedett, hogy az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók hatnak, ugyanakkor Washingtonnak egy sor más típusú kérdéssel kell majd szembenéznie, ha az orosz hadsereg bevonul Ukrajnába.

"De még nem tartunk ott" - mondta. Barack Obama kijelentette, hogy nincs benne együttérzés a Hamász iránt, inkább azokat az egyszerű embereket sajnálja, akik Gázában szenvednek.

Az elnök elmondta, hogy kormánya támogatni szándékozik az Izrael és a Hamász között a tűzszünet meghosszabbításáról folytatott egyiptom tárgyalásokat. Szavai szerint a rövid távú cél annak biztosítása, hogy a Hamász Gázából ne lőhessen ki többé rakétákat Izraelre. Az elnök szerint a palesztinoknak hosszú távon "némi reményt kell érezniük" a gazdasági kilátásaikkal kapcsolatban.

Obama őszintének nevezte Mahmúd Abbász palesztin elnök békevágyát, s úgy vélekedett, hogy a ciszjordániai palesztin vezetésnek nagyobb szerepet kell játszania (a Hamász által ellenőrzött) Gázában. Obama a sajtótájékoztatón felszólította Egyiptomot, hogy bocsássa szabadon az al-Dzsazíra televízió három munkatársát, akiket 7-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek Kairóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.