Te ázol odakint?

Nem jött be az ultrakonzervatív Tea Party elképzelése Kansasban

A republikánusok hivatalban lévő szövetségi szenátora, Pat Roberts sikerrel verte vissza az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott kihívójának támadását pártjának kansasi előválasztásán.

2014.08.06 22:45MTI
Forrás: Wikipedia

Roberts immár az ötödik olyan, a Republikánus Párt fősodrához tartozó szenátor, akinek sikerült megőriznie pozícióját a jobbról érkező támadással szemben. Ennek következtében egyes elemzők szerint továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy a képviselőházban többségben lévő republikánusok a szenátusban is elhódítsák a többséget a demokratáktól.

A Republikánus Párt hagyományos szárnya azzal vádolja a Tea Party keményvonalas politikusait, hogy azok a többség számára elfogadhatatlan nézeteikkel 2010-ben és 2012-ben is megakadályozták, hogy az ellenzéki erő a szövetségi felsőházban is átvehesse az irányítást.

Az Egyesült Államokban szövetségi törvényhozásában kétévente a 435 fős képviselőház egészét, a 100 tagú szenátusnak pedig mintegy egyharmadát választják újra (idén 36 szenátori székről dönthetnek a választók). A 2010-es választások eredményeképpen a képviselőházban republikánus többség alakult ki, amit a pártnak idén, 2012-höz hasonlóan, nagy valószínűséggel sikerül majd megőriznie. A szenátus irányításának átvételhez a republikánusoknak hattal kellene növelniük a mandátumaik számát.

A keddi kansasi előválasztáson a harmadik szenátori mandátumát töltő Pat Roberts a szavazatok 48 százalékát kapta meg a fő vetélytársa, Milton Wolf radiológus - Barack Obama elnök távoli rokona - 41 százalékával szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.