Jó üzlet

Jövő nyárig marad az UNAMI

Egy évvel meghosszabbították az ENSZ iraki segélynyújtási missziójának mandátumát.

2014.07.31 07:57MTI

Egyhangúlag elfogadott határozatában egy évvel, 2015. július 31-ig meghosszabbította szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a világszervezet iraki segélynyújtási missziójának (UNAMI) mandátumát.

A dokumentumban a 15 tagú tanács felszólította az iraki kormányt, hogy továbbra is tegyen meg mindent az ENSZ Irakban dolgozó munkatársainak biztonságáért és munkájuk megkönnyítéséért, a világszervezet tagjait pedig arra, hogy lássák el elegendő forrással és támogatással a 2003-ban felállított missziót.

A határozatban a BT mély aggodalmának adott hangot az Irakban tapasztalható rossz biztonsági helyzet miatt, amelyet terrorista csoportok, különösen az Iszlám Állam - korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam - és a vele szövetséges szervezetek előretörésének tulajdonít.

A testület megjegyezte, hogy az Iszlám Állam térnyerése jelentős fenyegetést jelent Irak jövőjére nézve, ezzel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az ingatag helyzetet orvosló hosszú távú megoldáshoz az iraki vezetésnek olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek egyesítik az országot. A nemzetközi közösséget arra buzdította, hogy támogassa a közel-keleti országot ebben.

Az Iszlám Állam Irak területének több mint egyharmadát tartja ellenőrzése alatt. A szélsőséges szunnita szervezet és szövetségesei előretörése miatt több mint 1,2 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az ENSZ szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.