Maláj utasszállító

Putyin most már mindennel egyetért

Oroszország kész teljes mértékben segítséget nyújtani a múlt héten Ukrajna felett szerencsétlenül járt malajziai utasszállítóval történtek feltárásához.

2014.07.22 12:38MTI

Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elfogadott határozatát kommentálta. Kiemelte, hogy a katasztrófa körülményeit az ENSZ szakosított szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) tevékeny részvételével kell tisztázni. Moszkva felajánlotta azt is, hogy szakértőket biztosít a vizsgálathoz, amelynek teljesen függetlennek, részrehajlás nélkülinek kell lennie, továbbá a nemzetközi légiközlekedés alapelveire kell épülni.

A moszkvai külügyminisztérium üdvözölte egyben azt, hogy a BT 15 tagja egyöntetű határozatban ítélte el az utasszállító megsemmisítését, és felszólította a területet uraló szakadár fegyveres csoportokat, szavatoljanak biztonságos és korlátlan hozzáférést a tragédia helyszínéhez egy független nemzetközi vizsgálat számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddre virradóan telefonon beszélt Mark Rutte holland kormányfővel, hogy megvitassa a malajziai utasszállító repülőgéppel kapcsolatos nemzetközi vizsgálat egyes kérdéseit. A két politikus három napon belül már másodszor beszélt egymással a légi katasztrófáról, amelyben 298 ember meghalt, közte 193 holland állampolgár.

A Kreml által kiadott közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy a szakértőknek közvetlenül és teljes mértékben hozzá kell férniük a tragédia helyszínéhez, valamint az ICAO-nak további vizsgálatokat kell végezniük.

Ennek érdekében a konfliktus sújtotta kelet-európai területen szükség van az azonnali és feltétel nélküli tűzszünet megteremtésére - emelte ki közleményében az orosz elnök hivatala.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.