Lelőtt maláj utasszállító

Újabb bizonyítékok a szakadárok Buk rakétarendszeréről

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) közzétette pénteken két állítólagos szakadár egy lehallgatott beszélgetését, amely az SZBU szerint azt bizonyítja, hogy a donyecki szeparatisták Oroszországból kaptak egy Buk-M típusú légvédelmi rakétarendszert, az azt kezelő legénységgel együtt.

2014.07.18 17:36MTI
Forrás: Wikipédia

Kijev feltételezése szerint a malajziai utasszállító gép lezuhanását az okozta, hogy egy Buk típusú rakétával eltalálták. Az elhárítás július 17-én szerzett tudomást arról, hogy a rakétarendszert a Luhanszk megyei Szuhodolszk település közelében vették át, ahonnan Donyeckbe szállították.

A szeparatisták a Buk-M-mel együtt kaptak három darab Gvozgyika típusú önjáró tarackot is. Más, az orosz fegyveres erők tisztjei és a szakadárok között lehallgatott beszélgetésekből az SZBU szerint az is kiderül, hogy a szeparatisták nemcsak fegyvereket, de tüzérségi támogatást is várnak orosz területről.

Közben a kijevi belügyminisztérium a YouTube videomegosztó portálon egy újabb felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen egy Oroszország felé szállított, álcázott rakétarendszer látható.

A videót állítólag pénteken, a hajnali órákban vették fel. Arszen Avakov belügyminiszter szerint a faágakkal letakart rakétarendszert Krasznodon városán keresztül szállították az orosz határ felé. Három rakétája közül a két szélső a kilövőszerkezetben van, a középső nem látható.

A miniszter nem tartja kizártnak, hogy ez az a Buk típusú rakétarendszer, amellyel lelőtték a malajziai utasszállítót. Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Avakov hozzáfűzte, hogy jelenleg folyik a belügyminisztérium és az SZBU által összegyűjtött információk elemzése.

Kijev azt tervezi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntek délután kezdődő rendkívüli ülésén bemutatja bizonyítékait a malajziai Boeing-777-es utasszállító gép lelövéséről.

Csütörtök este az SZBU már közzétett a YouTube-on egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag egy szakadár elismeri beszélgetőpartnerének, hogy emberei eltaláltak egy utasszállítót Kelet-Ukrajna fölött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.