Szerb alakulatok végeztek velük

Több száz holttestet azonosítottak a tavaly feltárt boszniai tömegsírban

A tömegsírban bosnyák és horvát nemzetiségű személyeket találtak, akiket 1992 nyarán szerb alakulatok gyilkoltak meg.

2014.07.18 14:29MTI
freedigitalphotos.net/africa

A boszniai főügyészség vezetésével az elmúlt tíz hónapban a boszniai háborúban kivégzett több mint 280 ember holttestét azonosítottak a még 2013 őszén feltárt tomasicai tömegsírban - írta a Federalna.ba boszniai lap pénteken internetes oldalán.

A boszniai főügyészség szerint a tömegsírban bosnyák és horvát nemzetiségű személyeket találtak, akiket 1992 nyarán szerb alakulatok gyilkoltak meg. Az elmúlt tíz hónapban 256 ember holttestét és további 30 test maradványait exhumáltak és azonosítottak: ez a szám nem végleges, a következő időszakban további áldozatokat is azonosítanak majd.

Néhány nappal ezelőtt műholdképek alapján a főügyészség elrendelte egy újabb területet vizsgálatát is a közelben. Az északnyugat-boszniai Prijedor térségében, Tomasican körülbelül 1200 bosnyák és horvát nemzetiségű megölt személy után kutatnak a bosnyák és a nemzetközi szakemberek. Szakértők szerint Bosznia területén a legnagyobb olyan tömegsírról lehet szó, amelybe az etnikai tisztogatás áldozatai kerültek.

A hágai Nemzetközi Törvényszék eddig 16 boszniai szerbet ítélt összesen 230 év börtönre a prijedori térségben elkövetett háborús bűnökért. Bosznia kutatóközpont adatbázisa szerint (ICD) 1991 és 1995 között 5200 prijedori, főleg horvát és bosnyák nemzetiségű polgár halt meg, vagy tűnt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.